IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler изостава след Audi и BMW

Компанията обяснява спада в печалбите с големи инвестиции за обновяване на флотилията си

Daimler изостава след Audi и BMW

Daimler изостава след Audi и BMW
Печалбата на базираната в Щутгарт Daimler AG, третият по големина производител на луксозни автомобили в света, се е понижила с 13% през второто тримесечие, след като разходите за разширяване на линията от компактни коли на Mercedes-Benz са компенсирали по-големите доставки, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди лихви и данъци е спаднала до 2,24 млрд. евро от 2,58 млрд. евро година по-рано, което съвпада с прогнозата на анализатори, интервюирани от агенцията. Продажбите на компанията са нараснали с 10% до 28,9 млрд. евро.

Опасенията на анализаторите, че това ще принуди концерна да намали очакванията си за годишните финансови резултати, не се оправдаха. Въпреки спада в ръста на печалбата производителят държи на оптимистичната си прогноза за 2012 г.

Опорите на бизнеса на Daimler са в развиващите се пазари като Америка и Азия (с най-големия единичен пазар Китай), докато родният европейски пазар създава проблеми.

„Изпълнението на печалбата се дължи главно на продължаващото нарастване на продажбите, особено в САЩ и Азия", се казва в междинния доклад. От друга страна компанията докладва и за "въздействия върху резултата в Европа“, които са свързани с "напрегнатата ситуация", и "неблагоприятния микс от модели".

Daimler също така обяснява спада в печалбите с инвестиции: по-високите разходи за разширяване на гамата от модели в подразделенията за леки автомобили Mercedes-Benz Cars и за лекотоварни автомобили Daimler Trucks са имали отрицателно въздействие, се казва в изявлението.

За идните месеци се очаква по-силен насрещен икономически вятър заради европейската дългова криза и несигурността за икономиката на Китай. „Рисковете през втората половина на годината по-скоро ще се смалят", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетче сряда в конферентен разговор, цитиран от Ройтерс. Въпреки това Daimler "очевидно" не е предупредил за спад в печалбата през първата половина на годината и не вижда нужда да го прави и сега.

Предвижданията на концерна са за оперативна печалба от почти 9 млрд. евро за цялата година – колкото и през 2011 г. Без еднократните ефекти печалбата педи данъци и лихви през първата половина на годината е значително над 4,4 мрд. евро, пояснява Цетче.

Цялата статия вижте в Investor.bg

 

 

Тагове: bmw daimler audi
0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    НА КАЛПАВИЯ ... ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИТЯ МАРКАТА ДА ПРОПАТА ПОСЛЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ Е ВИНОВЕН А?В СЕ НА МЕРЦЕДЕС НЯКОЙ ДРУГ ИМ Е ВИНОВЕН ВСЕ ФВ ВИ Е ВИНОВЕН ЗА НЕЩО СИ
  • #1
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Жалко че такава прекрасна марка пропада за сметка на такива като VW