IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите

Технологията управлява допълнителните системи в автомобила

Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите

Инженерите от компанията Harman разработиха технология, която позволява на водача да включва различни системи в автомобила си само с жестове и мимики, без да отвлича вниманието си от пътя. Това съобщи в. The Daily Mail, според който проектът до 2-3 години може да бъде готов за пускане в серийно производство.
Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите
Новата технология работи с помощта на инфрачервен датчик, който се намира в панела за управелние на системите на автомобила и следи за действията на шофьора. Данните се предават на компютър и той ги превръща в съответните команди. Сред тях са включване на навигационната или мултимедийна система на колата и съответно тяхното регулиране, а също така и управление на климатика или набиране на номер от мобилния телефон.
Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите
Системата може да бъде настроена така, че с намигване на окото да се включва или изключва радиото. Накланяне на главата на една или друга страна означава съответно увеличане или намаляване на звука. Жест, напомнящ вдигане на телефонна слушалка, активира мобилния телефон, като за намиране на съответния номер е нужно водачът само да каже името на абоната, който е записан в самото устройство.
Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите
Според създателите на системата тя може да разпознава случайните жестове на шофьора от умишлените. Сега специалистите от Harman работят върху унифицирането на жестовете, като взимат предвид различното поведение на хората зад волана в различните страни.
Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите
В днешно време борбата срещу отвличането на вниманието от пътя става приоритет за всички компании. По данни на Националната администрация за движение по пътищата в САЩ (NHTSA) годишно в страната загиват над 4000 души, а над 400 000 са ранени заради това, че шофьорът по един или друг начин е отвлякъл вниманието си от случващото се на пътя.
Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите

Тагове: harman
0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Егати глупостите. Хората,които имат тикове няма да могат да си карат колите,че ще става мазало.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Ползвателят на такава технология ще трябва да изкара глокс по обучение за правилни мимики-например как да намига за радиото и инструкция никога да не размахва средния си пръст-не се знае как компютърът ще си отмъсти! :)
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Система с мимики и жестове ще помага на шофьорите да катастрофират по-качествено!!!
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Volanadjia ( преди 11 години )
    Интересно ми е как ще се справят хората, които жестикулират докато говорят...да не говорим ако решиш да махнеш на някой. Но пък Харман са сериозна фирма, ще го измислят.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 11 години )
    Представете си *** в гетото как клатят глави или някои метъли в колите? Ще е чудо! :D
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    :( ( преди 11 години )
    а ако покажеш среден пръст - каква ли реакция ще прави колата?
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    ........... ( преди 11 години )
    Ееееее тея решиха проблема на века, това да си усилваш и намаляш звука на радиото и да си пускаш климатика беше една от най-трудните задачи докато шофираш, шегувам се естествено.Старата система с копчетата си остава номер 1 за мен, натискаш копчето и си пускаш музика, а с новата да те е страх да кихнеш, че не се знае какво ще се включи :DПриятен ден на всички.
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    бб ( преди 11 години )
    И настана едно ***'ане и клатене в колата...Хитро е това, би вършило работа. Дано само да са го направили наистина да различава случайните и умишлени жестове, че иначе ще настане една веселба в колата... Като разкършиш врат звукът ще ходи нагоре-надолу. А ако ти влезе нещо в окото и вземеш да мигаш радиото ще се побърка да се включва и изключва :)