fallback

Официално - караме на фарове цяла година

Депутати приеха последните промени в Закона за движение по пътищата

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително през цялата година. Това решиха депутатите, като приеха окончателно някои от промените в Закона за движението по пътищата. В момента дневните светлини се ползват непрекъснато само от 1 ноември до 1 март. След влизането на промените на закона това става задължително за цялата година.От опозицията отново се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Такова бе мнението и на КАТ при внасянето на промените в Парламента за обсъждане. Управляващите обаче защитиха позицията си като посочиха, че така ще се завиши безопасността на пътя.По време на обсъждането Иван Иванов от "Синята коалиция" заяви, че приетите промени ще се отразят негативно на материалното състояние на българина. "Карането със запалени светлини излиза по-скъпо на обикновения българин, тъй като автомобилите хабят повече гориво и затова смятаме, че подобно решение не е удачно", обясни Иванов.Последва отговор на депутата Цветомир Михов от ГЕРБ. "По вашата логика да задължим автомобилите да карат и без включени климатици, защото те също вдигат с 1 на 100 разхода на автомобилите", каза той. Съпартиецът му Анастас Анастасов пък допълни: "Когато се стремим да пазим човешки живот, всичко останало е излишно и безсмислено". 

Тагове:
fallback
  • #86
    han tervel ( преди 11 години )
    tiq tapanari v belata ka6a s nadpisa saedinenieto pravi kintite da zeme nekoi ot HYZBYLA da gi detonira ama vsi4kite , po glupavi zakoni s vseki edin nov vse po po po glypavi...a i barzo gi glasyvat za po 3-4 meseca edin zakon ama to zakon ta jelezen zakon. a trbva da sme kato v GARCIQ
  • #85
    Ж.Петров ( преди 11 години )
    За 13 години този закон е променян (изменян и допълван) 47 пъти, което прави средно по 3,7 пъти на година. Само през 2006 г. е променен 7 пъти, през 2008 - 5 пъти, а само за 8-те месеца на 2012 г. - 4 пъти. Извинете но тези хора или наистина незнаят какво правят или правят нещо съвсем умишлено! Не може един закон да става жертва на нечии хрумки. Моля спрете и помислете внимателно какво правите, оценете въздействието на всяка промяна, поставете на обсъждане и тогава променяйте. Сега какво искате
  • #84
    vel_co ( преди 11 години )
    Не забравяйте,че на пътя се мотаят и множество хамави пешеходци,някои от тях млади и с рефлекси,но с *** слушялки в ушите(които обезмислят рефлексите). За такива трябват фарове. И добре,че слушалките са им бели и с бели кабели,че да ги виждаме отдалеч,като слепците. Сега разбирам грижата на Стив Джобс за зомбираните му фенове :)
  • #83
    vel_co ( преди 11 години )
    Изненадан съм,че има противници на карането на фарове и най-вече на тъпите доводи за това. На фарове автомобилите се обозначават на пътя много по-добре и помага в натоварени ситуации(дори и в задръствания)да забележиш другите. Особено при изпреварване извън града. Не искам да отварям дори дума за селяните,които пестят крушки привечер в тъмносивите си коли. Да ги удари изневиделица отстрани нещо сиво като тях,дано!
  • #82
    Анонимен ( преди 11 години )
    "Официално - караме на фарове цяла година"Неофициално караме без фарове цяла година.
  • #81
    Анонимен ( преди 11 години )
    Цветомир Михов от ГЕРБ уникално сравнение е направил дето едното няма нищо общо с другото и такива тиквеницими ми гласуват закони.
  • #80
    Анонимен ( преди 11 години )
    За мен е безмислено това да карам на фарове през летния сезон. Достатъчно светло е какво толкова ако не са фаровете не се вижда колата ли? Ми то човек като блее и сирени да ни задължат да пускаме все тая. Повече ще съм съгласен ако примерно задължат пускането на фарове в по-ранен вечерен час.
  • #79
    Fenix ( преди 11 години )
    Субаруфен, не си ме разбрал - директивата вече е в сила и всяка автомобилна компания, която продава колки в ЕС трябва да се съобрази с нея. Това не е пожелание, а задължително както Евро стандартите за емисиите. Така че щем не щем след 10-15 години когато изкупим секънд хенда на западно европейците ще си караме с дневни светлини.П.С. Само не разбрах защо *** ми изтриха коментара за евро директивата?! В същото време оставят дебилщините на няколкото форумни трола тук.
  • #78
    yoshikava ( преди 11 години )
    Боко Тиквата ще вдигне оборота на приятелчета си Вальо Златев.
  • #77
    бб ( преди 11 години )
    Според мен карането на включени светлини трябва да е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО, а не задължително. Аз карам винаги на фарове, но така съм решил. Препоръчвате да се сложат дневни светлини, но дали те са отразени в закона? Или пак пише "включени къси светлини"? Освен всичко включените светлини не водят директно до спасяване на човешки живот както се опитват да го изкарат. Виж коланът да, но светлините по-скоро имат козметичен ефект.
fallback
Последни