IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW се запъти към Малайзия

Освен Passat, за в бъдеще там могат да се сглобяват и моделите Polo и Jetta

VW се запъти към Малайзия

VW се запъти към Малайзия
Снимка: Ройтерс

Плановете за експанзия на най-големия европейски производител на автомобили Volkswagen в посока Малайзия придобиват конкретни измерения. Освен предстоящия монтаж на Passat в завода Пекан, сътрудничеството с местния концерн DRB-Hicom в южноазиатската страна може да бъде разширено и със сглобяването на Polo и Jetta.

Точна дата обаче все още не е обявена, заяви говорител на VW в четвъртък. През февруари Volkswagen намекна за разширяване на сътрудничеството, но също така подчерта, че все още няма взети решения, предава DPA.

VW може да си представи участие или дори придобиване на мажоритарен дял в собственика на DRB – Proton, пише днес германското бизнес списание Manager Magazin, позовавайки се на кръгове от компанията. „Това са спекулации, които ние не коментираме", заяви базираната във Волфсбург компания. На възможните планове за покупка обаче въпреки многократните преговори продължава да се противопоставя правителството на Малайзия, пише още в статията.

От края на 2011 г. VW и DRB-Hicom заедно сглобяват модела Passat. При това не става дума за пълноценно производство, а за асемблирането на части, които се доставят в Малайзия. И в случаите с Jetta и Polo първоначално ще се процедира така, казва говорител на компанията.

Най-големият европейски автомобилен производител ще се опита да укрепи позициите си на фона на засилващата се японска конкуренция. Преди по-малко от половин година и дъщерното на VW дружество за камиони обяви, че ще пусне поточна линия в столицата на Индонезия Джакарта.

В Малайзия DRB-Hicom разполага с най-много производствени мощности. С концерна работи и Mercedes, както и Suzuki, чието сътрудничество с VW е в тежка криза.

Най-късно през 2018 г. Volkswagen иска да стане най-големият световен автомобилен производител. Конкурентът Toyota, който през 2011 г. трябваше да се бори с тежките последици от земетресението и последвалото цунами, вече бе изпреварен през миналата година. А пред германците остана само американският конкурент General Motors.

Още икономически новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Тагове: volkswagen
0 от 500