IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец оживя след удар от мълния в колата му

Всъдеходът Chevrolet Trailblazer продължил да работи и след изваждане на ключа

Американец оживя след удар от мълния в колата му

Американец оживя след директно попадение на мълния в автомобила си, който продължи да работи и след като ключът за запалване бе изваден. Инцидентът се разигра на магистрала в щата Айдахо, докато Антън Тускан се връщал от работа.
Американец оживя след удар от мълния в колата му
Водачът се движил с около 110 км/ч, когато чул остър плясък. Тускан се опитал да намали скоростта, но спирачките и електронната система отказали да се подчиняват в резултат на удара от мълнията. Мъжът все пак успял да отбие край пътя, но не посмял да слезе от колата си Chevrolet Trailblazer, произведен през 2004 г., тъй като наоколо падали още мълнии.

Тускан веднага се обадил на 911, както и на съпругата си, която пристигнала на мястото още преди полицаите. Антън се прехвърлил в колата на жена си, като преди това извадил ключа за запалване на своя автомобил. Учудването му било огромно, когато всъдеходът продължил да работи и без ключ в него.
Американец оживя след удар от мълния в колата му
На мястото освен полицаи пристигнали и лекари, които прегледали шофьора и установили, че той не е постарадал. Докторите били озадачени от факта, че въпреки директното попадение от мълния сърцето на Тускан работело нормално. Пулсът му също бил в нормите.

„Това бяха 15-те най-кошмарни минути в живота ми – разказва Тускан. – Мислех си, че ще умра, тъй като седях в колата и нищо не можех да направя. Страх ме беше да изляза, защото мъниите падаха навсякъде около мен. Страхувах се, че никога повече няма да видя жена си и двамата си сина, които са на 1 и 3 години”.

Според статистиката в САЩ шансът да бъдеш уцелен от мълния е 1 на 1 милион. За последните 10 години в страната има 10 смъртни случая и 241 случая на ранени от гръмотевици.

Припомняме, че автомобилът се смята за едно от най-сигурните убежища при гръмотевична буря. Металната конструкция на превозното средство действа като Фарадеев кафез и предпазва пътниците.

Още по темата:
Как изглежда ударен от мълния автомобил

Тагове: trailblazer
0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 11 години )
    Боже, колко трябва да си НЕВЕЖ, повтарям НЕВЕЖ, за да напишеш подобна статия? За клетка на Фарадей не сте ли чували, уважаеми драскачи от Аутомедия? Съвсем нормално е да оцелееш в кола при попадение на светкавица. Горе-долу е в реда на нещата да има и някоя повреда на автомобила, особено ако е *** на ГМ.
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    187 ( преди 11 години )
    до бб - фарадеев кафез. най - интересното е, че знам случай с лада (2110), купена чисто нова, без да е удряна от светкавица, да продължи да работи след като ключа е изваден :D
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    @66 ( преди 11 години )
    Фарадеев кафез
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    напълно нормално. Дори в един от сезоните на Top Gear направиха подобен тест с Golf 5. Разбира се, че ще оживее.
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Ал ( преди 11 години )
    Логично е електрониката да се повреди,но не разбирам защо са отказали спирачките. Те са нидравлични и дори ABS да се повреди , автомобима може да се спре.
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    vel_co ( преди 11 години )
    При падащи наоколо мълнии как е набрал 911 - това ми е чудно. Егати обхвата :)))
  • #3
    25 rate up comment 0 rate down comment
    бб ( преди 11 години )
    Чудна "новина"! Само дето последния абзац я обезсмисля като такава! Да оцелееш в кола след удар от мълния е нещо толкова естествено, че го знае всеки електротехник. Явно лекарите които са прегледали човека не са знаели за Фарадеевия фенер, щом са останали толкова учудени от факта че е жив.
  • #2
    28 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Нищо ново и необичайно няма в тази новина.Това е съвсем естествено.Всеки който е учил теоретична електротехника знае, че заредените частици(каквото представлява електричеството) се разпределят по повърхността на проводниците.Автомобила е много надеждна защита от мълнии.Ако човека е бил в метална клетка ефекта щеше да е същия макар тя да е осеяна с големи отвори.Не случайно за защита на метеорологична апаратура се ползват прости клетки направени от обикновена метална мрежа.
  • #1
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Някъв ( преди 11 години )
    Леле, онзи е вечерял с пича горе. Да са му живи и здрави децата и да разправя случката някой ден на внучета :)