IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ се жалва от таксите на автомобилите си в Китай

Световната търговска организация ще решава спора между двете държави

САЩ се жалва от таксите на автомобилите си в Китай

Войната между САЩ и Китай за надмощие на пазара за автомобили се задълбочава. Американските власти официално се оплакаха в Световната търговска организация, че азиатската държава умишлено увеличава данъците на внесените коли и по този начин автомобилните компании в САЩ са претърпяли загуби в размер на $3.3 млрд.
САЩ се жалва от таксите на автомобилите си в Китай
Новите тарифи в Китай са в сила от декември 2011 г. Те засягат само автомобили с обем на двигателя над 2.5 л. При тях данъкът е скочил от 2 % на 21.5 %. Освен това в азиатската държава са въведени и допълнителни такси за американските коли, като за машини на General Motors те са между 8.9 и 12.9 %, а за коли на Chrysler между 6,2 - 8,8%.

„Стигнахме до извода, че американските компании създават силна конкуренция на фирмите, които продават автомобили с обем на двигателя над 2.5 л на територията на Китай и затова взехме такива мерки”, обяви министърът на търговията на азиатската държава Чен Демин.

Реакцията на САЩ е напълно обяснима с оглед на съживяването на автомобилния пазар, което се наблюдава. Само на собствена територия компаниите са продали с 22 % повече коли в сравнение със същия период миналата година. Общо до момемнта в САЩ са реализирани над 14 млн. продажби, като резултатите се повишават и в други държави. Което съответно носи и по-големи печалби за производителите.

0 от 500