IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Надуваеми колани за следващото Mondeo

Предпазното средство се надува за 40 милисекунди

Надуваеми колани за следващото Mondeo

Следващото поколение на Ford Mondeo, което ще се появи на пазара през първото тримесечие на 2013 г., ще бъде снабдено с надуващи се предпазни кола за пасажерите на задните седалки, действащи на принципа на еърбега - задействане при удар.
Надуваеми колани за следващото Mondeo
Задните колани с вградени в тях въздушни възглавници, за които писахме преди време, вече се предлагат на друг модел на Ford - всъдехода Explorer. Според представител на автомобилния производител те са толкова популярни, че 40 % от купувачите на този модел си ги поръчват като опция. Подобни колани позволяват равномерно да се разпредели натоварването изпитвано от гръдния кош на пътниците, което намалява тежестта на получените травми.

За новото предпазно средство конструкторите са се отказали от използването на пиропатрон за надуване на възглавницата. Причината е, че заради високата температура той отделя опасен за здравето газ. Сега това вещество е специално охладено и не вреди. Коланът се надува само за 40 милисекунди, при това само при силен удар и съответно сериозна авария.

Подобна система разработва и Mercedes-Benz, като я показа в специалния супер безопасен модел Mercedes ESF 2009. При него има и вертикална предпазна възглавница, която се надува между пътниците на предните седалки в случай на катастрофа.

Още по темата:
Евтини колани правят задната седалка опасна
Volvo въведе триточковия предпазен колан преди 50 години

Тагове: mondeo
0 от 500