IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Седемте най-очаквани SUV

Какво ще предложат производителите в един от най-конкурентите сегменти?

Седемте най-очаквани SUV

Сегментът на кросовърите през последните години като че ли се пренасели, но това съвсем не означава, че интересът към подобни автомобили намалява. На пазара непрекъснато излизат нови и нови модели. Ето обаче кои са седемте, може би най-очаквани премиери на SUV-автомобили в световен мащаб през близките няколко години.

Ford Explorer Sport
Седемте най-очаквани SUV
Съвсем наскоро се появи новият Ford Taurus SHO, който мнозина нарекоха „класически спален вагон”. Той разполага с V6 двигател с мощност 365 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5 секунди. Време е и за неговия SUV-вариант – Ford Explorer Sport, който трябва да излезе на пазара през това лято.

Машината разполага със същия мотор, подсилено шаси и спортно окачване. Спирачките са по-големи, а кормилната уредба е по-прецизно настроена. Основният конкурент на Ford Explorer Sport в САЩ ще бъде Jeep Grand Cherokee SRT8, който разполага с доста по-мощния 5.7 литров V8. Новият Ford обаче ще бъде с около $10 000 по-евтин, което никак не е за пренебергване. Като допълним и по-малкия разход на бензин, се вижда, че Explorer Sport има своите сериозни шансове.

Jeep Grand Cherokee Diesel
Седемте най-очаквани SUV
Chrysler все по-често залага на дизела при своите по-големи машини. Това явно се харесва на феновете на Jeep, които искат по-голям въртящ момент при пътуване на големи разстояния. Очакванията са, че новият SUV ще използва V6 двигател на компанията-майка – Fiat, който се слага на някои от продаваните в Европа модели.

Любопитното е, че този 3.0 литров мотор вече се тества усилено на новия Ram 150. Всъщност в Chrysler нямат друг полезен ход, след като Ford започва да поставя новия си EcoBoost двигател на най-продаваната машина в САЩ през последните години – F-150. Единственият начин да се отвърне на това е налагането на по-икномичен дизелов мотор, които да осигурява голям пробег на машината. Дали Chrysler ще успее, ще разберем в началото на 2013 г., когато този автомобил ще се появи.

Jeep Liberty
Седемте най-очаквани SUV
Ново предложение от Jeep, което ще се казва и по друг начин. В случая става дума за SUV, което ще замени Liberty. Решението за тази промяна бе обявено лично от шефа на Fiat Серджио Маркионе. Той разкри, че новият модел ще бъде на платформа на Fiat, но същевременно ще разполага с доста сериозни възможности за придвижване по труден терен.

Експертите са категорични, че тази машина може да стане много привлекателна за клиенти, ако Маркионе и хората му направят нещо като Toyota FJ или Land Rover LR2, отколкото да заложат на „сладникавите” Honda CR-V или Toyota RAV4. Още повече, че бъдещият модел ще получи двигател MultiAir на Fiat, което гарантира по-нисък разход на гориво. Очакваният са моделът да дебютира догодина.

Nissan Xterra
Седемте най-очаквани SUV
Следващото поколение на Pathfinder ще бъде на ново шаси, а не на използваното досега от Nissan. Японците обаче нямат намерение да променят Xterra в тази насока, което е добра новина за любителите на оф-роуд машините.

Факт е, че платформата на Frontier носи добри продажби на Nissan и затова продължаването на Xterra няма да струва скъпо на производителя. Проблемът в случая е икономията на гориво, защото подобни машини харчат много, а това не е никак добре при сегашните условия. Този модел трябва да излезе в края на 2013 г. и дотогава японците ще трябва да мислят в тази насока. Очакванията са за нов двигател с турбо и директно впръскване на горивото. Nissan има своя голям шанс в тази насока, тъй като все пак работи в тясно сътрудничество с Mercedes.

Subaru Forester
Седемте най-очаквани SUV
Настоящият Forester е на пазара от 2008 г. и му е време да се премести на нова платформа. Сега Subaru използва тази на Imprezza, която вероятно ще бъде актуализирана. Очакванията са следващият Forester да получи и 2.0 литровия двигател, който се слага и на Imrezza.

Вярно е, че Forester не е от големите SUV-машини, но пък отдавна се е доказал като оф-роудър, който може да засрами голяма част от конкурентите си. Още повече, че системата за задвижване на четирите колела на Subaru е една от най-добрите на пазара, така че очакванията са промените да бъдат точно в тази насока. Очакванията са да видим резултата догодина.

Range Rover Defender
Седемте най-очаквани SUV
Land Rover си е поставил нова задача с новия Defender – да направи сериозен конкурент на Jeep Wrangler, но в същото време да предлага доста повече лукс. Следващото поколение на Defender ще се появи в няколко версии – като пикап, с две или 4 врати, а също така и с отваряща се кабина, което да дава възможности за сафари, например. Не е за пренебрегване цената му, която ще бъде между $30 000 и $40 000 (сега тя е около $60 000).

За да успее този автомобил, той трябва да бъде и по-икономичен и съответно да отговаря на засилените екологични изсквания. Затова и очакванията са новият Defender да се предлага във версии, задвижвани с дизел, газ и хибрид.

Cadilac Escalade
Седемте най-очаквани SUV
Ако продължавате да се чудите защо Lincoln се нуждае от Navigator, а Cadilac от Escalade, вижте хората, които управляват тези машини. И двата модела приличат повече на камиони, отколкото на SUV. Само, че в случая клиентите на Ford и General Motors са предимно актьори, спортисти или директори на финансовите институции от „Уолстрийт”. Така че „глем-джиповете”, както някои наричат тези автомобили, продължават да са много важни за двете компании и към момента.

Слуховете твърдят, че следващият Cadilac Escalade ще се появи в продажба през 2015 г., което означава, че ще го видим на някое от големите изложения в САЩ година по-рано. Какво ще предложи, никой все още не знае, но очакванията са да има както дизелова, така и хибридна версия.

Класацията обхваща модели, предназначени най-вече за американския пазар. Какво готви голямата немска тройка BMW, Audi и Mercedes вижте ТУК

Тагове: suv
0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Пу, Кадилака за мен!:)Качвал съм се на такъв и повярвайте ми е несравним. Абсолютен лукс,комфорт,скъпи материали и широк,като тристаен апартамент.Уникална машина, която няма друг аналог в този клас. По принцип не съм любител на американските коли, но Escalade пълни душата. Ако имате възможност и щастие да се качите ще разберете за какво ви говоря. Съжалявам само, че не ми се отдаде възможност да го покарам.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    taka e doshe - ne sa kato tvoq 20 godishen kenef - istinska mirizma, smazani plastmasi i palqcho zad volana...