IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американски дилъри дадоха Mahindra на съд

Индийците прибрали $110 милиона, без да доставят колите си

Американски дилъри дадоха Mahindra на съд

В грандиозен скандал се забърка един от големите индийски автомобилни производители Mahindra в САЩ. Местните дилъри на марката заведоха искове в съда, като обвиняват Mahindra в мошеничество, предоставяне на неверни данни и престъпен заговор.

Делото по иска срещу компанията Mahindra & Mahindra Ltd и нейната дърщерна фирма Mahindra USA Inc. започна тази седмица във Федералния съд в Атланта. В качеството си на ищци са дилърите на компанията от щатите Ню Хемпшир, Флорида, Калифорния, Ню Джърси и Вашингтон. Те обвиняват индийски автопроизводител в лъжа, незаконно присвояване на милиони долари и кражба на търговски тайни.
Американски дилъри дадоха Mahindra на съд
Скандалът избухва, след като Mahindra уведомява своите дилъри, че нейните леки камиони и всъдеходи са готови за доставка на американски пазари. След това подписва договори с представителите си в САЩ споразумение за тяхната доставка и дори прибира комисионна от сделката, без да е доставила машините. В същото време индийската компания задържа документите за сертификация на колите, без които дилърите не могат да ги продават. Едновременно Mahindra  започва да търси нови партньори в САЩ и чужбина.

Камионите е трябвало да бъдат доставени в САЩ още в края на 2008 г., а всъдеходите - през лятото на 2009 г., но това не става. През цялото време индийците уверяват своите дилъри, че автомобилите преминават прегледи за да бъдат лицензирани.
В крайна сметка всичко стига до съда, пред който дилърите настояват за обезщетение. Не само за платените комисионни, но и заради разходите, които са направили - наемане на допълнителен персонал, обзавеждане на магазините си, проучване на пазара и т.н. Според адвоката на ищците Майкъл Диас, от Mahindra нарочно са излъгали, че тече сертификация на колите, за да задържат документите, нужни за продажбата им и по този начин да попречат на дилърите да ги продават. Липсата на тези документи пък е достатъчен повод за американските власти да бъдат разтрогнат договорите с тях.
Американски дилъри дадоха Mahindra на съд
Цялата сума, която дилърите са платили на собствениците на Mahindra, е $110 млн. При това парите са дадени в брой. Според законите в САЩ при сключване на договор с автомобилен производител на него му се плаща сериозна сума, която гарантира на дилъра, че ще бъде единствен представител в съответния район.

От Mahindra отхвърлят всички обвинения, като смятат да изчакат решението на съда. Индийците обаче вече спечелиха подобно дело, заведено от компанията Global Vehicles USA. Тогава съдът на щата Мисури и Международния арбитражен съд в Лондон решиха спора в полза на Mahindra.
Американски дилъри дадоха Mahindra на съд
Компанията Mahindra & Mahindra е основана през 1945 г. от индийския дипломат Джон Махиндра и пакистанския чиновник Гуламом Мохамед. По-късно мястото на пакистанеца е заето от брата на Джон Махиндра - Кларк. Първоначално компанията се специализира в производството на камиони и всъдеходи по лиценз на компаниите Willys и Jeep. През 90-те години на миналия век Mahindra започва да разработва и собствени модели, в това число и леки автомобили.
 

Тагове: mahindra & mahindra ltd
0 от 500