IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Saab най-после е продаден?

Компанията ще се възроди като производител на електромобили

Saab най-после е продаден?

Очакваната от доста време сделка по продажбата на фалиралия шведски производител Saab е факт. Това съобщи изданието The Local, което излиза в Швеция, но на английски език.

Според информацията новият собственик на SAAB е шведската фирма с азиатски корени National Electric Vehicle Sweden AB. Както се съобщава, тази компания е специализирана върху автомобили с алтернативна енергия, а нейн шеф е Карл-Ерлинг Троген - бивш директор на компанията Volvo Trucks.
Saab най-после е продаден?
По-рано за очертаваща се подобна сделка съобщи и британското издание Autocar. Сред собствениците на NEVS са още финансовата компания Sun Investment, както и Майкъл Кабу. Последният е собственик на юридическата фирма AC-Gruppen. Засега като единствен източник за състоялата се сделка се цитира бщински чиновник от Тролхетен - шведското градче, в което се намират централата и завода на Saab. От отдел "Връзки с обществеността" на градската управа обявиха единствено, че не знаят за подобно нещо.

От NEVS също не потвърдиха, но и не отрекоха сделката. Само уточниха, че са изложили офертата си към Saab и тя отговаря на всички изисквания на шведското законодателство. И допълниха, че в края на юни ще има официално съобщение за бъдещето на Saab.

Експертите очакват новият собственик на фалиралия производител да плати около $250 млн. След възраждането си Saab ще се съсредоточи върху производството на хибриди и електромобили съвместно с фирмата eAAM. Това обаче ще стане след доста време, тъй като в момента компанията не притежава нищо освен името и историята си. Saab няма дилърска мрежа, финансова структура, персонал и информационна мрежа, като на практика ще трябва да се изгражда от нулата.

0 от 500