IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия създадоха „бензинова полиция”

Новата структура ще контролира цените на горивата

В Германия създадоха „бензинова полиция”

Правителството на Германия взе решение за създаване на „бензинова полиция”, която ще трябва да контролира динамиката в цените на горивата. Причината за създаване на подобна структура стана резкия скок на горивата, който доведе до разследване на най-големите петролни компании в страната.
В Германия създадоха „бензинова полиция”
В началото на април немските антимонополни организации подадоха жалба срещу 5-те най-големи компании, търгуващи с горива, в страната. Това са BP/Aral, Shell, Total, Esso и Jet, които са заподозрени в заговор за увеличение на цените на бензина и дизела.

Разследването все още не е завършило, но каквито и да са резултатите от него, няма да има промяна на решението за създаване на „бензиновата полиция”. Тя ще трябва да контролира цените на горивото в Германия и да задължи всички големи търговци да съобщават за всяка промяна (независимо дали става дума за повишаване или намаляване), както и да обясняват причините за нея. Освен това те ще трябва да дават информация и за цените, на които закупуват горивата.

Министърът на икономиката на Германия Филип Реслер смята, че подобна отчетност от страна на търговците на горива ще помогне на властите да изяснят дали има манипулиране на цените. От своя страна големите нефтени компании и независимите търговци са на мнение, че създаването на „бензинова полиция” е поредният инструмент в ръцете на бюрократите.

Според един от най-големите клубове на автомобилисти в Европа - Auto Club Europa, инициативата за създаване на подобна организация е „безумна”. Членовете на клуба са на мнение, че цените на горивата не се контролират от нефтените компании, а от политическите сили.

Според автомобилистите подобен ход от страна на правителството е единствено „набиране на точки в предизборната борба”, която с пълен ход върви в 2 от големите провинции в Германия – Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвик Голщейн.

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    то е ясно, че ако минем на електрички цената на тока рЕзко ще стане космическа. Или ако не стане това, то заплатите в цял свят ще станат като в българия- колкото за бог да прости. Всичко е навързано, пичове- винаги бедните ще плащат на богатите, въпроса е да се оправят екологичните проблеми, това, че малкото имащи дупят другите винаги е било така, радвайте се, че не ни избиват като мухи за спорта, както е било едно време. А това,че хартиени банкноти и цифри в компютри не се ядат е друг въпрос...
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Така изглежда малки ми приятел след като съм свършил.
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Наскоро управляващите ни убеждаваха, че ако санираме масово жилищата няма да има нужда от Белене. На никой от тях обаче не им мина през ума, че когато електромобилите станат масови след 15-20 г. една допълнителна мощна централа ще ни е добре дошла, ама нейсе! Ако горивата станат 3-4 евро, дизелджиите имат алтернатива - олио. ;)
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    И нищо няма да бъде постигнато дългосрочно ! Почнат ли да се карат само електромобили тутакси цените на ел енергията ще започнат да скачат прогресивно! Просто когато икономиките не вървят всичко се скапва ,но засъжеление рецепта за изход от това положение едвали ще се намери скоро.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    германец ( преди 12 години )
    Този щат "шлезвиК Голщейн" за първи път го чувам. Явно германия пак е завоявала нови територий. Или некомпетентните автори от днес.бг имат предвид шлезвиГ ХолщАйн?//edit: оказа се че има още една грешка ^^
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    германец ( преди 12 години )
    Този щат "шлезвиК Голщейн" за първи път го чувам. Явно германия пак е завоявала нови територий. Или некомпетентните автори от днес.бг имат предвид шлезвиГ Холщейн?
  • #2
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Това не е нищо ново. В България отдавна има съсдадена подобна структура. Нарича се "бензинова мафия".
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    днес "бензинова", утре "водна"...ивааа си коня