IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Със 140 км/ч по магистралите, обаче само по новите

Изграждат се и "скоростни пътища", където ограничението ще бъде 120 км/ч.

Със 140 км/ч по магистралите, обаче само по новите

Със 140 км/ч по магистралите, обаче само по новите
Снимка: архив, Булфото

Максимално допустимата скорост по магистралите става 140 км/ч, но това ще се отнася само за новите аутобани, където качеството на настилката позволява това.

Това увери в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на бурна дискусия по промените в Закона за пътищата, които бяха одобрени на първо четене.

"Ние не искаме самоцелно увеличение на скоростта по пътните участъци. Това, което предлагаме ние, предвид изграждащите се нови магистрални участъци, нови скоростни пътища, на тези нови участъци, които имат добро качество на пътя - да се позволи скорост до 140 км/ч . На съществуващите пътища, на старите пътища, там, където има рискови зони, разбира се, ще останат сега съществуващите ограничения, включително по магистралите от 90 км/ч. Тук ние промяна няма да правим", обясни министърът.

С поправките в закона се регламентира още що е то „скоростен път“. Вече стана ясно, че такива пътища тепърва ще бъдат изградени у нас.

Павлова обясни, че изграждането на такива пътища излиза с 30% по-евтино от магистралите, а предвижването по тях отново ще е бързо. Те ще бъдат като аутобаните, но без аварийна лента, а само с места за отбиване.

Те трябва да имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях. Всяко платно трябва да е с най-малко две ленти, а пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива.

Задължителна е предпазната телена ограда, както и площадки за принудително спиране. На скоростен път леките коли ще могат да се движат с до 120 км/ч.

С измененията депутатите забраниха изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища. За останалите пътища рекламни съоръжения може да има, но най-малко на 8 метра разстояние от края на пътната настилка.

Цялата статия вижте в Dnes.bg

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 12 години )
    За всякакви пътища-с антирадари,моята "Кобра" много нюха и много ме спасява,вече се продава и един от най-добрите-марка Snooper!
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Мен ме притеснява и друго. На някои магистрали ще може да се кара със 140, а на други с 90! Това създава предпоставка за корупция у полицаите. Сега е ясно - на магистрала ли си ограничението е 130, а с това което прелагат няма да е ясно с 90 ли да караш или със 140, а разликата е голяма! Вярно ще има знаци, но дали ще ги има... и ако пропуснеш знака си вътре с двата крака! То и друг знак да пропуснеш пак е така, но се надявам да сте ме разбрали какво искам да кажа.
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Хайде и тук взеха да обвързват тези 140 км с Войната по пътищата! Абе хора, скоро имаше проучване, че магистралите са най-безопастния път. На магистрали стават по-малко катастрофи от другите пътища най-малкото защото няма насрещно движение и има мантинели. Войната по пътищата е по-скоро в градовете. Там е опасно, понеже има много коли, хора, сгради, кучета... и всякакви други опастности.
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 12 години )
    Време беше то иначе като включа на 6-та трябва без газ да карам
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    истината ( преди 12 години )
    Истината е,че и до 100км/ч да са магистралите или до 150км/ч е все тази.Всичкото е до акъла и слабата култура.Повечето карат като за последно и си казват на мен няма да се случи.Никой не прави сметка,че това е максимално разрешената скорост,но при определени пътни и метеорологични условия трябва да намалиш,за да не се пребиеш.Да,ама не.Газ до ламарината пък каквото стане.Смешна работа,но сериозни катастрофи.Нито пътищата,нито катаджиите са ни виновни.Вината е в самите нас...
  • #13
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Volanadjia ( преди 12 години )
    Ами не, трошляк е технически неизправен автомобил независимо на каква възраст. Представи си 3 годишна кола, каквато и да е, обаче за тия години собственика я е карал до скъсване без да сменя гуми, масла, евентуално накладки...ами някак си гробница си става.
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Големи hater-и сте. Нямам думи. Това е максимална скорост, никой не ви кара да карате с нея ако колата ви е трошка. Пък тия дето карат с 180 и нагоре не им пука дали ограничението е 130 или 140.
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Niko ( преди 12 години )
    последния анонимен: браво - добра логика, тати явно има кинти :D
  • #10
    0 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Трошляци е всичко втора употреба от вън над 5 години.
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    до воланаджия ( преди 12 години )
    ако под трошляци имаш предвид неизправни автомобили аз съм твърдо за!