IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Shelby Cobra навърши 50 години

Спортната кола е с английска конструкция и американски двигател

Shelby Cobra навърши 50 години

През 1962 г. на изложението в Ню Йорк дебютира един необичаен спортен автомобил, който се превърна легенда. Различното при него е, че е с британска конструкция и американски V8 двигател. Негов конструктор е легендарния Карол Шелби.

Shelby Cobra навърши 50 години
Историята на Shelby Cobra се отличава от останалите с огромното количество така и несъстояли се сделки. Компанията AC Cars, която произвежда каросерията и шасито на автомобила, първоначално изобщо не е в списъка на кандидатите. До последно Шелби води преговори с други производители, като е съвсем близко до договор с Austin-Healey, откъдето обаче му отказват и той е принуден да се обърне към AC Cars.
Shelby Cobra навърши 50 години
По подобен начин се развиват и нещата с Ford, чийто двигатели се използват и до ден-днешен. Шелби преговаря с General Motors, откъдето в крайна сметка се отказват да му продадат своя V8 мотор. Причината е много проста – в GM се страхуват, че подобен ход ще позволи на Cobra да открадне част от евентуалните купувачи на Chevrolet Corvette. В крайна сметка компанията Shelby се оказва принудена да събере на едно място шасито на AC Cars и двигател на Ford.

Всъщност моторите, които най-ярко се свързват с Cobra са два – 4.7 литров и 7.0 литров, и двата V8. Нищо, че първите 75 автомобили, носещи името Mark І, са снабдени с 4.2 литров агрегат.  Постепенно автомобилът получава 4.7 литров, V8 двигател и се превръща в Mark ІІ.
Shelby Cobra навърши 50 години
Моделът, окончателно превърнал Cobra в безкомпромисен спортен автомобил, е Mark ІІІ, който вече притежава 7.0 литров мотор. При появата си той предизвиква фурор благодарение на качествата си, а The New York Times написва, че този автомобил може да ускори от 0 до 160 км/ч (около 100 мили) и след това да спре напълно за 14 секунди. По същото време – 1965 г., повечето от произвежданите коли не могат да стигнат до тази скорост за същото време.

Въпреки култовия си статут, от тези машини са произведени не чак толкова много. През периода 1965-67 г. са пуснати 343 Cobra Mark III и още 655 от моделите Mark I и Mark II. В същото време копията и репликите на тези машини са десетки хиляди. Някои от тях по нищо не отстъпват на оригинала, но има и провали.
Shelby Cobra навърши 50 години
Любопитното е, че и днес Shelby може да ви продаде кола с корпус от въглеродни нишки или алуминий, която е напълно оригинална и си има редовен сериен номер. Цените започват от $ 60 000. Което е минимална част от сумата, която ще ви се наложи да платите, ако иската кола, произведена преди половин век.

Тагове: ac cars shelby cobra
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Милен Илиев Минков ( преди 2 години )
    Не прилича на Супра 1986И мисля че е опасна
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Милен Илиев Минков ( преди 2 години )
    Аз съм чистач на входове Във град София Телефон за връзка 0889 169 623 Моля да ми продаде Аломиниева туба Някой ваш познат
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Онази синята, на първата снимка, направо ме надървя!
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Най-хубавото нещо в тази кола е дизайна. Дори днес е много хубав. Страхотен е. Но колата има много лоша слава. Наричат я колата правеща вдовици. Половината и собственици са се изтрепали из пътищата с нея. Може би голямата мощ която предразполага по-диво каране, лесно излиза от контрола на водача.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 12 години )
    dulbok poklon pred shelby-to!e te tva e to jivotnoto "drive2thrill"!
  • #1
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Ганчовец ( преди 12 години )
    Това си е кола мечта. Няма как да не ти хареса. И някой да не се обърка - не става въпрос за практичност в ежедневието, а за емоция, която малко коли могат да ти създадат, ей така, просто като ги гледаш.