IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

F1- Преди Гран при на Малайзия

McLaren е фаворит, а системата на Mercedes е легална

F1- Преди Гран при на Малайзия

По-малко от седмица след първия кръг на Формула 1 идва второто състезание за сезон 2012, което ще е на пистата Сепанг в  Малайзия.

Характерно за района по това време са високите температури и влажността, които мъчат пилотите и екипите. Трасето се характеризира с дълги прави и големи натоварвания при спиранията. Това е страхотно изпитание за гумите. Настройките обикновено са комбинация от много компромиси.

Предстоящото състезание за Гран при на Малайзия е 14-то поред. Първото състезание тук бе през 1999 г. Тогава Ferrari с Шумахер и Ървайн получи дисквалификация, заради технически нарушения, но впоследствие бяха реабилитирани. Година по-късно Джони Хърбърт се състезава за последно на Сепанг и катастрофира, а сега идва тук в ролята на стюард.

Сепанг е една от пистите с голямо разнообразие на победителите си. От първото Гран при до сега състезанието е печелено от 8 различни пилоти. Единствено Михаел Шумахер го е правил три пъти, а Кими Райконен, Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел имат по две победи. От шестимата световни шампиони, които днес са на решетката, само Люис Хамилтън няма победа в Малайзия.

Сега, след победата си Австралия McLaren се закани, че ще бъде по-добър, защото MP4-27 е по-стабилен в бързи завои, каквито има много на Сепанг. Самият Дженсън Бътън не вярваше, че колата му може да е толкова добра. Хамилтън също е мотивиран да търси реванш в ролята си на преследвач.

Шефът на Сребърните стрели Мартин Уитмарш предполага, че Mercedes ще подобри представянето си в Малайзия, след като Шумахер и Розберг не успяха да направят добро състезание на Австралия, но имаха скорост в квалификацията.

Междувременно от FIA (Международната автомобилна федерация) отхвърлиха забележките на Lotus и Red Bull, че системата на задния спойлер на Mercedes е нелегална. F-dukt предизвика много коментари и спорове, които са на етап “словесна война” в момента. В съобщението до отборите се казва, че решението в болида W03 е легално, защото е пасивно и в правилата няма точка, която забранява елементи да бъдат задвижвани от действието на DRS.

Във Ferrari нещата не изглеждат толкова розови. Фелипе Маса ще получи ново шаси за състезанието. Бразилецът бе много зле в Австралия и сега от тима търсят причините за провала. Това предизвика мигновена реакция у критиците и медиите в Италия. Те не само, че го разкритикуваха за спада във формата му, след катастрофата му през 2009-та, но започнаха да твърдят, че Ярно Трули може да заеме мястото му съвсем скоро.

Фернандо Алонсо също призна, че предстои да бъде в ролята на догонващ и едва ли ще има шанса за добро класиране, като на Албърт парк.

Шампионите от Red Bull предричат нов двубой с McLaren. Шефът Христиан Хорнер твърди, че предимството ще е на тяхна страна, но Фетел призна, че победата на Бътън е била напълно заслужена, а Уебър уточни, че класирането в Австралия демонстрира реално статуквото за момента.

Гран при на Малайцзия в цифри:

Начало (местно/българско време): 16:00/11:00 часа
Брой обиколки  -  56
Дължина на обиколка -  5,543 км
Състезателна дистанция - 310 км
Посока на движение - по часовниковата стрелка
Максимална скорост  - 303 км/ч
Средна скорост - 203 км/ч
 

0 от 500