IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С 260 км/час върху лед

Финландската електричка E-RA влезе в историята като най-бързият електрически автомобил на лед.

С 260 км/час върху лед


Финландският електромобил RaceAbout (E-RA) постави нов световен рекорд, като ускори до 260.06 км / час върху замръзналото езеро Уконярви, в северната част на Финландия. Така возилото влезе в историята като най-бързият електрически автомобил на лед.

Постижението обаче не е записано в „Книгата за рекорди на Гинес“, тъй като все още не е отворена класация за подобен тип рекорди. За това по време на теста не е присъствал представител на „Гинес“, който да удостовери истинността.

Е-RA е напълно електрически автомобил, който използва литиево-титанова батерия с капацитет 33 кВтч.Тя захранва четири електрически мотора, способни да развият сумарно пикова мощност от 383 к.с. (282 кВт) и въртящ момент от 3200 Нм.

Благодарение на тази система 1700 кг прототип е в състояние да се ускори от 0 до 100 км / ч за под шест секунди и да измине приблизително 200 км с едно зареждане. При максимална скорост Е-RA консумира около 1250 Wh / kм.

Е-RA е проект в развитие, дело на университета за приложни науки в Хелзинки. По-рано RaceAbout постави рекорд за електромобил с хомологация за уличното движение, който е направил най-бърза обиколка на пистата Нюрбургринг.

Тагове: e-ra raceabout
0 от 500