IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сребърната стрела на Mercedes

75 години от създаването на легендарния състезателен автомобил.

Сребърната стрела на Mercedes


През тази година се навършват 75 години от раждането на един от най-паметните автомобили на Mercedes-Benz W125, известен още с прозвището “Сребърната стрела”, се прочува с невиждана за времето си мощност и бързина.

Дори в съвремието, не са кой знае колко много спортните коли, които ще дръзнат да се опълчат на “ветерана” от 1937 година. Състезателният автомобил, създаден от Рудолф Уленхаут, притежава 8 цилиндров редови двигател с обем 5660 куб. см, генериращ мощност от 604 к.с. (444 kW) Агрегатът съставлява една трета от общата маса на тежащия 833 кг. автомобил.

По време на тестовете на колата става ясно, че ако моторът на W125 работи със смес от метанол и бензол е способен да развие още по-голяма мощност. Пиковият показател е стигал до 646 к.с. при 5800 об/мин. При 2000 об/мин стендът показал 290 коня. Когато е минавал изпитания, през 1937 година, Mercedes-Benz W125 е засечен да се движи със скорост над 300 км/ч.

С тези показатели силовият агрегат на спортната кола изпреварва времето си с много години. По стечение на обстоятелствата болидът участва в състезания само една година. През 1938 година са направени съществени промени в регламента за Гран при, на които W125 не отговаря и от Mercedes го заменят с модела W154.

Въпреки това W125 остава в паметта и в историята като най-бързият и мощен състезателен автомобил за 30 години напред. През 60-те американците започват да вадят V8 мотори, които застигат показателите на “Сребърната стрела”.

Въпреки, че остава извън спортните трасета W125 силно променя автомобилния свят. Много от технологиите, използвани при създаването му намират приложение в съвременните спортни коли. Автомобилът е бил изработен от алуминии, а начинът на конструиране, възприет преди 75 години се прилага все още при създаването на концепти.

Тагове: mercedes w125
0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 12 години )
    Не говоря за психози в Германия, а в Англия, Америка. Направи си труда да чуеш радиопредавания, намери вестници от тогава. Германия е дърпала света, както започва да го прави и сега. А до колко карам каквото карам далеч не мисля, че е твоя работа. Ауто Юнион е щяло да го има, даже и без Хитлер. Очевидно знаеш тяхната история. Кажи ми възможно ли е такива гении да се съберат и при всички случаи да направят това, което са сътворили. Възможно е, гениалните неща винаги излизат.
  • #7
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Чекора / Мамуля ( преди 12 години )
    Който изостава в съвременните технологии се опитва да навакса с пропаганда. Голяма работа е бил тоя автомобил за времето си, ама сега дори китайските марки имат по-напреднали технологии.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Mercedes-Benz ( преди 12 години )
    thegangstagentle излез от филма,че ще ти се смеят! И за какви психози бълнуваш по времето на Хитлер като тогава Германия е била в разцвет,той я вдига на крака от пепелта след Първата Световна Война! И още един факт по заповед на Хитлер са създадени тези Мерцедеси както и Ауто Юнион! Караш CL63 ама на сън!
  • #5
    5 rate up comment 7 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 12 години )
    Вярно, че годините тогава не са били леки, Хитлер, масови безправия и психози, но представете си какви коли са правели и гледали хората. Ауто Унион, Алфите, Талбот, Дюзенберг, Пиърс Ароу, Мерц, истински Майбах, Хиспано Суиза, само като ги пиша- настръхвам. А сега какво? КарамМерц CL63 от 2010 и като видя нещо ретро, се комплексирам. Не отива на добре автомобилът май. А великите марки не спират до тук. Тъкър? Бентли? Ферари? Кади? Божичкооо!
  • #4
    21 rate up comment 2 rate down comment
    До Дошо ( преди 12 години )
    Доше, и най-големия *** знае,че в този Mercedes има по-вече автомобилостроене от цялата корейска автоиндустрия за последните 20 и следващите 50 години!Поне под такива материали не се набутвай - много,много ти липсва:знание,интелект,фантазия.Гледай поне да не изтървеш Civic-a на старо докато се пениш като бясно пале по форумите.Или ще чакаш i30 на старо? И правилно,като се провалят на прегледите на TUV след 3-тата година,ще ти излезнат направо без пари.Тъпо момченце си ти,много,много тъпо Доше
  • #3
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    FERRARI!!!N1
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    malko horata da se u4at na istoriq kakvo kato redbul stanaha shampioni istoriqta e vajna shte gi vidim tozi sezon FETEL SHTQL DA MA4KA XA XA XA
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    MERCEDES-BENZ W116 ( преди 12 години )
    W125 е заменен от W154,а не от 124.Как може да не знаете кой МБ е W124 ?!