IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault Twizy се кара без книжка

Посланик на електрическото возило е Дейвид Гета.

Renault Twizy се кара без книжка

Общо четири електрически автомобила присъстват на щанда на Renault в Женева тази година. Най-малкият от тях - Twizy може да изглежда като футуристичен концепт, но всъщност е серийно возило, което се предлага на пазара.

Симпатичното градското превозно средство се задвижва изцяло от електрическа енергия и може да бъде управлявано без шофьорска книжка. Това се отнася за версията Twizy 45 (5 к.с.), която може да развива максимални 45 км/час. По-мощният вариант с 20 конски сили и 80 км/час максимална скорост е предназначен за тези, които вече са навършили пълнолетие и имат свидетелство за управление.

Цените на компактния електромобил започват от 6990 евро, но в повечето европейски страни има държавна субсидия за ековозилата, така че купувачите трябва да заделят около 5 000 евро. Това е приблизително цената на един прилично добър скутер, каквито са на особено голяма почит в страните от Западна Европа заради практичността им в градското движение.

За разлика от тях обаче, Twizy разполага с четири колела, две врати, закрит салон за двама пасажери, въздушни възглавници, колани за безопасност, дискови спирачни апарати, автоматична ръчна спирачка и дори багажник, предлагащ обем между 31 и 55 литра, в зависимост от позицията на задната седалка. В салона са разположени още места за малки предмети, чийто обем е 3 литра. За по-претенциозните са предвидени лети джанти, паркинг сензори и много други екстри, които са част от по-високите нива на оборудване.


Renault Twizy е в състояние да преодолява 100 км с едно зареждане. Това на практика е достатъчно за отиване и връщане от работа в рамките на един ден. Пълното зареждане на акумулаторите, чрез интегрираната в колата система за зареждане отнема 3.5 часа. Също като при останалите три серийни електрически (Z.E.) коли на Renault, батериите се предлагат на лизинг, който в случая е 45 евро на месец.

Основните габарити на новото предложение на Renault са: дължина 2,338 мм, широчина 1,237 мм, височина 1,454 мм и междуосие 1686 мм. Общата маса пък е едва 450 килограма, в която са включени литиево-йонните батерии (7кВч), чието тегло е 100 кг.

През 2012 година посланици на Renault Twizy ще бъдат Дейвид Гета и съпругата му Кати, които също присъстваха на щанда на марката в Женева. Кампанията "Включи се в позитивната енергия", стартира тази пролет и включва нова версия на песента Alphabeat от последния албум на Дейвид Гета Nothing But the Beat, видеото Alphabeat - Plug into the positive energy (регистрира над 2 600 000 гледания в YouTube за само три дни) и др.

Тагове: renault twizy
0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Франсоа ( преди 9 години )
    Бягайте с тия рендета към Надин, че направо се насирам от смях по светофарите.Виждал съм кочини от почти всички марки, но по изпърдели от френските *** няма дори и Зимбабве.Сега не ме разбирайте погрешно, има и сполучливи модели, но не са ви по джоба.
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    20 к.с.??? дали струва повече от 2000 лв??? взимаш го, тунинговаш го с мотор от сенокосачка и става фурия...
  • #24
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До шибаняка ( преди 12 години )
    Има си хас да не си "доволен" - в другия /истински/ случай нали веднага ще те изхвърлят като мръсно коте от рено.бг.)))
  • #23
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Mr.BIN ( преди 12 години )
    Има две марки автомобили МЕРСЕДЕС и всички останали.Говорете си не ми пречите
  • #22
    11 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Ей *** .. карам Рено и съм супер доволен от 5 години .. освен накладки нищо друго не съм барал ! Имах Волво - *** се от повреди и ремонт на мотора .. Рено са но. 1 във формула 1 .. зеленейте от яд и си джъткайте с колиците .. ама съм сигурен , че киснете повече от мен в сервизите с немските си азиатски италиански талиги !
  • #21
    9 rate up comment 0 rate down comment
    NANI ( преди 12 години )
    Това не е новина,аз познавам (сигурен съм,че и вие) много хора,които карат без книжка,даже коли по 5 метра дълги карат :D
  • #20
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Вагнер - мерси, че фактически потвърди казаното от мен относно рено и особено за тези /като теб/, имащи общо са тази "марка". Ха ха ха!!
  • #19
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Da skutera e 1000EUR no zimata sedi da sabira radja v nqkoi garaj-------------------------Направо изгни от ръжда, баси мамата! :DСмешник! Явно ти е изгнила главата :)
  • #18
    6 rate up comment 8 rate down comment
    коко за Вагнер ( преди 12 години )
    Колега Вагнер,явно си нов, щом си се вързал на Дошо.Дошо е кандидат за жълта книжка не се занимавай с него.
  • #17
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Вагнер ( преди 12 години )
    Дошо работи в Рено и всичко знае за алианса Рено-Нисан.(дори и коя леличка мие пода днес)Слушайте какво ви казва Дошо.Дошо винаги е прав.Дошо не греши.Дошо кара японЦка кола,която никога не се чупи.Тя е здрава като чук,не гори много,и върви много.Кола мечта е Дошовата джапанка!Има и Летни джанти.Музиката е Пайнер с флашка..Сватба прай.Дошо е най-големия!Е-вълна Дошо N1 си брат!