IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По каските ще ги познаете

Галерия с шлемовете на всички пилоти от Формула 1 - 2012

По каските ще ги познаете


Шлемовете (или каските, както ги наричат) са един от най-важните детайли за безопасността на пилотите. Техния дизайн, здравина и практичност еволюират с годините право пропорционално на развитието на автомобилите.

Най-съществено каските се променят през 80-те години на миналия век. Постепенно те стават по-леки, аеродинамични и комуникатвни, защото в тях са съоръженията за връзка с бокса. Днес шлем за Формула 1 тежи малко повече от 1 кг. и издържа на тонове натоварване.

Не по-маловажен е и визьорът, който също е изработен от специални поликарбонатни материали. Изискването към каската е да в унисон с цялостната аеродинамика на колата, да е удобна, сигурна и вентилирана.

Шлемът е и единственият видим детайл от екипировката на пилота, когато е на пистата. Той в голяма степен изразява идентичността на всеки състезател и е сред основните отличителни белези за зрителите край трасето.

В галерията със снимки може да видите снимки на каските на всички пилоти за този сезон, които са направени по време на предсезонните тестове. Тъй като пилотите на HRT и Marussia не взеха участие на Херес и Барселона, снимките на Педро де ла Роса, Картикиян, Глок и Пик са от 2011.

0 от 500