IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Disco Volante ще долети в Женева

Carrozzeria показа скици на спортен прототип, наречен “летящо килимче”

Disco Volante ще долети в Женева

Една от най-старите италиански дизайнерски фирми, Carrozzeria Touring ще представи в Женева носталгичния концепт Disco Volante. Дизайнът на автомобила е вдъхновен от спортния прототип Alfa Romeo C52 Disco Volante, създаден през 1952.

Оригиналното “летящо килимче” (в превод от ит. на  Disco Volante) е направен също в миланското студио Carrozzeria Superleggera, на базата на Alfa Romeo 1900 C52. Тогава моделът е изглеждал като кола от бъдещето и е впечатлявал не само с футуристичния си дизайн, но и с рекордно ниското аеродинамично съпротивление.
 
60 години по-късно,  новият концепт е съхранил очертанията на предшественика си, но е изработен от най-съвременните материали: карбон и ръчно кован алуминии за купето. Благодарение на “палачинковия” си дизайн и той е с впечатляващо нисък коафициент на съпротивление – 0.25. Подробностите са ограничени, но е ясно, че новото Disco Volante е базирано на  Alfa 8С Competizione и има под капака си V8 4,7-литров двигател от Maserati с мощност 450 к.с.

Фирмата Carrozzeria Touring е основана през 1926 г. и от тогава е участвала в производството на  модели като Ferrari, Alfa Romeo, Maserati и Aston Martin. През 60-те години фирмата изпада в криза, но от скоро започна нейното възраждане. Когато е бил показан първия концепт, през 52-ра са произведени няколко поръчкови екземпляра. По-всяка вероятност и сега ще се появят “летящи килимчета” за ценители.

Тагове: carrozzeria tuning
0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    1! ( преди 12 години )
    Какво да каже човек!? Алфа Ромео пишеха история, а сега освен слухове нищо не идва от тях! Имайте впредвид ,че тази белла макина е излезнала на времето преди и-тайп на ягуар и преди порше спайдер 550! Просто един шедьовър на колела! Ето за това тази марка дори и със съсипан имидж към днешна дата ще продължава да буди трепети в сърцата на автоманяците по света!
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Disco Volante означава летяща чиния, не килимче...
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    IT ( преди 12 години )
    хехе :)) Летящото килимче на снимка 2 е супер!!! Страхотен ретро автомобил ! Ако някога имам възмойност да колекционирам автомобили това ще е един от екземплярите които ще искам да имам :) Обаче ми е странно как завива това чудо..!?!?! :)