IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda с програма за “24 часа на Льо Ман”

Спортното подразделение на Honda подготвя общо седем прототипа за Световния шампионат и за Американските серии

Honda с програма за “24 часа на Льо Ман”


Honda Performance Development (HPD) e компания на Honda, занимаваща се със спорт, която е базирана в Северна Америка. Основана е преди 20 години и представлява технически операционен център за участие на марката в най-представителните мото-спорт надпревари. HPD е изключителен доставчик на V6 турбо двигатели за сериите IndyCar и лизингова мотори за клиентски прототипи, участващи в състезания по издържливост. HPD са специализирани в дизайна и развитието на спортни двигатели, шасита и части.

Сега HPD си е поставила амбициозна задача. През сезон 2012 спортният отдел на Honda планира да участва едновременно и в Световния шампионат по издържливост на FIA (WEC) и в Американските серии Льо Ман (ALMS) и то в два класа: LMP1 и LMP2. Очертава се много натоварена програма за отдела, защото ще трябва да участват в подготовката на общо седем клиентски болида за двата шампионата.

През последните години екипите работещи с двигатели и шасита на Honda постигнаха забележителни резултати в някои от големите надпревари на моторните спортове, сред които спечелването на първите три места в LMP2 в „12 часа на Себринг“ през 2007-ма, победата на отбора Strakka Racing и пето място в генералното класиране на „24 часа на Льо Ман“ през 2010. Сега от HPD обясняват завръщането на Honda в клас LMP1 (за първи път след 2010 г.), успоредно с програмата LMP2 като „най-голямото предизвикателство за инженерите на отбора“.

HPD има три договора с отбори, които ще карат отворения прототип ARX-03A в клас LMP1. Тригодишната връзка на екипа с британския тим Strakka Racing в LMP2 прераства в участие на Световния шампионат по издържливост във висшия клас на прототипите LMP1. Пилоти ще са Джони Кейн, Ник Левентис и Дани Уотс. Другият тим е JRM Racing (шампиони от FIA GT1), за който ще карат Дейвид Брабам, Карун Чандок и Петър Дъмбрек. В списъка има и американски отбор. Starworks Motorsport , който зае второ място на „24 часа на Дайтона“ (с друга кола) се пуска за първи път в LMP2. В Американските серии Льо Ман, тима на Грег Милър „Muscle Milk“ ще дебютира с откритото шаси ARX-03А в клас LMP1. Level 5 Motorsports ще кара в LMP2. Другият отбор, който ще ползва двигатели от HPD е Black Swan Racing.

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Стоян ( преди 12 години )
    Без значеное за коя марка е статията коментарите винаги са за VW group. Като се има предвид, че и антирекламата е реклама, да не би VW да плаща на няколко безработни лентяи на всяка втора дума да споменават името на групата?! Ако пък това цялото плюене е без пари май приказката, че българинът не си цени труда ще се окаже права.
  • #7
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Смешен Алуди в Льо Ман нямаха стабилни опоненти и се състезаваха със себе си.Пежо щеше да ги смеле и нямаше да видят победа повече.Първата година Алуди ги би с късмет втората падна.Сега Пежо няма да ги има, но ще има Тойота и Хонда.Дупе да им е яко на вагените.
  • #6
    5 rate up comment 7 rate down comment
    do Dolnite ( преди 12 години )
    VSI4KI STE DOLNI PEDERASI-ME4TAETE SI ,ZA6TOTO NIAMATE PARI, TAKA E GA6NICI. AUDI PE4ELI,A DRUGITE GLEDAT. KISELO A? KISELO!!!!!!
  • #5
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Алуди ги очаква един як шут в г*з
  • #4
    12 rate up comment 7 rate down comment
    !!! ( преди 12 години )
    Ауди и високи технологии са антоними(ако знаеш значението на думата )Това е нещо като весело-тъжен,класиво- грозен,високооборотен двигател от ВАГ,надеждно окачване от Ауди и т.н. и т.н.Демек, Ауди да си развиват тропкащите дизели и да не се месят там където не им работата...,те и без това друго немогат да правят,а високите технологии ги развиват едни други фирми,ама трябва да почетеш и най-вече да избягаш от манталитета си,но това едва ли ще стане.Кво ли се хабя,сякаш нещо ще ти влезне в гла
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Мхм ( преди 12 години )
    Интересно ще е да видим Хонда срещу Ауди.Може и да има интрига, всичко е възможно.Щом Пежо успяха да ги смъкнат от небесата дори и за кратко.
  • #2
    19 rate up comment 8 rate down comment
    SV ( преди 12 години )
    Audi 6te im di6a prahta
  • #1
    7 rate up comment 22 rate down comment
    speedart ( преди 12 години )
    Ще бъдат премазани от високотехнологичните машини на Audi