IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Morgan се връща на Льо Ман

Morgan и OAK правят болид, с който ще честват 50 години от успеха на британската марка в легендарното състезание.

Morgan се връща на Льо Ман

“24 часа на Льо Ман” е един от колосите на моторните спортовe. Участието в престижната надпревара винаги е било въпрост на чест за всяка марка. През седмицата стана ясно, че в надпреварата за 2012 няма да участва Peugeot. Французите бяха основния конкурент на Audi за титлата. Остава да видим, конкурентен ли ще е хибридът на Toyota в престижния клас LMP1. 
Радващата новина сега е, че  Morgan Motors обяви, че се връща в 24 часовото състезание.  Британският производител ще участва в партньорство с небезисвестният  OAK Team. Целта на двете страни е да направят Morgan LMP2, с който ще карат както на Льо Ман, така и в шампионата по издържливост FIA World Endurance. С производството на състезателната кола ще се заеме конструкторското звено Onroak Automotive. За тази година е планирано участие само с един автомобил. За изграждането му ще се ползва шаси Pescarolo. По-късно двете фирми планират да произведат още състезателни болиди , които да предоставят на клиенски отбори и частници, желаещи да се състезават в пистовите надпревари.
Всъщност за Morgan участието в тазгодишния Льо Ман е нещо много повече от бизнес. През 2012 -та британският автопроизводител чества 50 години от знаменитата за него победа в класа си с  Morgan Super Sport. Това се е случило през 1962 год. Последното участие на  марката датира от 2004 с модела Aero 8R GT2.


Morgan са амбицирани да ознаменуват 50-та годишнина с нов успех. Двете страни са оптимистично настроени за бъдещето на проекта. Шефът Чалрлс Морган казва: “Докато честваме великата спортна история на  Morgan ще имаме възможността да изпитаме нашите нови технологии. Аз вярвам, че LMP2 е възможно най-доброто опитно поле, на което да развием иновативните си методи”.
Президентът на ОАК, Жак Никол обяснява желанието си за сътрудничество: "С тях усещам същата страст, която ме вдъхнови в детството, както и "духът на семейството ", който ми даде увереност да създам OAK Racing. "Едва ли има някой, който може да пресъздаде духа на пилотите – джентълмени, състезаващи се в LMP2 по-добре от Morgan“, добавя той.
 

0 от 500