IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Разпродават историята на Saab

Ликвидацията на Saab извади на пазара над 100 класически автомобила от фирмения музей в Швеция.

Разпродават историята на Saab

Започна разпродажбата на повече от 100 изключително редки автомобила от музея на Saab в Тролхатан (Швеция). В този музей са събрани уникални модели на марката и той е съхранил нейната история от създаването й до днес.

След като бе обявен банкрута на Saab една юридическа фирма от Швеция, свързана с ликвидацията, обяви списъка с автомобилите за разпродажба. В него има над 100 оферти и е написан само на шведски език, но всеки може да добие ясна представа за безценните возила, които са гледани с много любов и възхищение в музея, но сега ще се пръснат в честни колекции.

Някои от колите в Тролхатан са собственост на частни колекционери, които са ги държали тук след закупуването им, други са влезли в музея, непосредствено след производството им.

Почитателите на Saab имат възможността да се сдобият с най-редките модели на марката. Сред тях е първият, ръчно изработен прототип Ursaab. Колата е направена през 1946 г. и има шаси с номер 92001. Въпросният прототип е бил показан публично през 1947 г., а след това е ползван за изпитания. Той никога не е реставриран и е в напълно оригинално състояние.


На пазара излизат и страхотният, авангарден Saab Aero X Concept от 2006-та, експерименталният спортен Saab EV-1 от 1985, Saab 900 Turbo от филма „Джеймс Бонд“, няколко броя Sonnet, датиращи от далечната 1950-та и дори изоставеният в зародиш прототип, на който се базира Subaru Tribeca - 9-6X.

Заинтересованите купувачи трябва да изпратят залозите си в писмена форма до изпълнителната фирма Delphi. Крайният срок е 20 януари.

Уредниците на музея са обезпокоени, но все пак живеят с надеждата, че евентуалните купувачи ще оставят закупените от тях возила в музея, за да може и в бъдеще да бъдат видени от почитателите на автомобилите.

0 от 500