IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дакар влезе в ендшпила

Единствената интрига остана между Депре и Кома. Гордън напусна битката с Mini. Ценков оцеля отново.

Дакар влезе в ендшпила


Дакар влезе за първи път в Перу. Това е 27-мата държава, през която минава маратонското рали. 11-ия етап от надпреварата (Арика – Арекипа) донесе много изненади за продължаващите с кервана. Реките се бяха пълноводни, пясъците меки, а камъните – в изобилие. За „десерт“ тази вечер пилотите бяха отделени от сервизните си екипи и нямаха право на помощ в бивака.

Този първи за Дакар етап минаващ през Перу ще влезе в историята с 4-та победа на Сирил Депре (КТМ) от тазгодишното издание. С нея французинът увеличи преднината пред основния си конкурент Марк Кома (КТМ) на 2:22 мин. След този етап си пролича, че конкуренцията между двамата уникални пилоти започва да прилича на шахматен двубой, в който всеки има своя ход и дебне кога другия ще сгреши.

Кома или Депре ще стигне първи до своята четвърта титла от маратона? За момента това е най-интригуващата неизвестна от четирите класа. Вчера Кома стартира първи и през цялото време бе в дебнеща позиция. Теренът обаче не бе по негов вкус и големия печеливш се оказа Депре. Така, завършвайки на 2 мин. пред каталунеца, французинът записа 30-тата си победа в Дакар и увеличи шансовете за краен успех. Атакувайки сериозно през целия ден между двамата се вклини испанецът Жерер Фарес Гюел. Днес той тръгва пред своя приятел Кома и сигурно ще му е от полза в гонитбата на Депре. Трети в генералното класиране е Хелдер Родригес, който вчера удави мотора си в реката и изгуби 8 мин. докато го запали. Все пак 4-ия Хорди Виладомс не застрашава сериозно позицията на португалеца.

При автомобилите: отборът на Mini - Х-Raid може да диша спокойно. Ранния вчерашен водач, Роби Гордън счупи каре и смяната му отне час и половина. Американецът завърши етапа едва на 25-о място, на 1:50 часа от победителя Стефан Петерханзел. В генералното Гордън се смъкна на 4-та позиция, с пасив от 2:10:31 ч. спрямо французина.

Така битката на Роби с армадата от минита приключи, но не зад кулисите, където бе преминала, а на трасето. Пътя към 10-тата титла на Петерхансел от Дакар вече е разчистен. След него втори за деня и втори в генералното е Нани Рома, трети на финала в Арекипа пристигна Леал Дос Сантос, също с Mini. Жиниел Де Вилиерс (Toyota) завърши 4-и, но се изкачи на трето място в генералното. Той е бетониран там, защото е на час пред Гордън и на половин час след Рома. На 5-о и 6-о място вчера бяха минитата на Новицки и Холовчиц, седми бе пилотът на Mitsubishi Бернар Тен Бринке.

Рома не би тръгнал да атакува “Петер”, защото ролята му в тима е да го подпомага, а и разликата помежду име е 22 мин. Въпреки, че вече французинът може да се вози със спокойствие до Лима, той не пропусна да упрекне Гордън, заявявайки, че е “лъжец”. С това и постъпките му до момента в това издание, той загуби много от почитателите си.

При четириколките, очевидно господството на братя Патронели ще продължи и в Перу. Миналогодишният победител и водач до момента Алехандро спечели 10-та етапна победа от Дакар. Той завърши отново пред по-големия си брат – Маркос. В началото на етапа, когато трасето минаваше през доста пълноводни реки поведе Томас Мафей, но скоро след това братята започнаха да диктуват темпото, карайки заедно. Маркос очевидно се е примирил, че ще е втори. Той е на 1:20 часа след Алехандро и на комфортните 35 мин. пред Мафей. Зад тях нещата изглеждат спокойни, защото Казале е на 5 часа дистанция.

Българският участник Петър Ценков отново е имал технически проблеми с четириколката и е финиширал късно през нощта, на около 8 часа от водача. Скъсан ауспух е причинил поражения по инсталацията, после пък и рамата на четириколката се е скъсала и той бавно е стигнал до свързващия етап. Там е получил помощ от сервизния екип, който го придружава. Това е в разрез с регламента, но тъй като е последен и не може да застраши ничие класиране организаторите не са го наказали. Днес той продължава към Наска.

При камионите: Камаз постигна още една етапна победа. Спечели я Андрей Каргинов. Тя, обаче, не му носи нищо повече от престиж. В генералното руснакът е 4-ти, на два часа и половина след Жерар Де Рой. Де Рой (Iveco)Холандецът може да се вози спокойно до финала. Вчера той бе четвърти, след съотборниците си Ханс Стейси и Мики Биазион. Стейси караше с постоянно помпане на газта, защото счупи предното окачване и правеше опит да вдига предницата на камиона като мотоциклет. Любопитно е, че първите четири завършиха в разлика от 6 минути. Генералното подреждане остана същото: Де Рой, следван на 56 минути от Стейси, а третият, Артур Ардавичус е на 1:20 часа от водача.

0 от 500
  • #6
    32 rate up comment 8 rate down comment
    Slav78 ( преди 12 години )
    Гордън не биваше да се отвива толкова много, че едва ли не и с три гуми ще ги бие. Но на Дакар е важно да завършиш.
  • #5
    34 rate up comment 9 rate down comment
    Зигмунд Фройд ( преди 12 години )
    "Заключителен етап""Към своя край, финал"...и още много други фрази, заместващи "ендшпил"Може би драскачът има нужда да му влезе до края, с "макарите"?Неграмотна пасмина...
  • #4
    34 rate up comment 8 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Между другото Ценков кара пак ПанАм Ренегат на миналото издние и успя да финишира, явно тази година не му проървя много.
  • #3
    36 rate up comment 8 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Още по- тъпо е, че победата на Мини е подпомогната отзад кулисит. Например вчера така и не беше дадено наказание за удареният моторист...Анонимен нашите не са единствени с тези АТВта, но нямам представа как се държат останалилте. А и поне рамата е подсилвана от самите тях, явно не са си свършили достатъчно добре работата.Ето ти линк за подготовката им:http://***.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=126686Анонимен1/2 нали знаеш, че за нашенските медии използването на чуждици е мода...
  • #2
    36 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Българите следващата година да вземат и те Ямаха! Явно с техните не могат да подържат темпото, а и техничаски проблеми ги мъчат.
  • #1
    35 rate up comment 8 rate down comment
    Стефан ( преди 12 години )
    Жалко, Хамърите бяха по-бързи от високотехнологичните минита, и изглеждаха брутално.Играта вече не е толкова интересна.