fallback

Легендата Mercedes 300 SL отпразнува 60 години

Възстановиха напълно вторият произведен модел

Печално, но факт - много от класическите автомобили в един момент изгниват и се нуждаят от реставриране. За щастие, има и возила, които са способни да оцелеят дори след 60 години. Едно от тях е легендарният Mercedes 300 SL, който отпразнува своя юбилей. Първата машина от този модел е построена през 1952 г., но вече не съществува, като се предполага, че е предадена за скрап.Вторият автомобил - с номер на шасито 194 010 0000 2/52, обаче е оцелял през всички тези години. Това го прави най-старият 300 SL, който след щателно възстановяване ще радва феновете на марката, посещаващи Mercedes Classic Center във Фелдбах, недалеч от Щутгарт.Възстановяването на ръчно изработеният модел е отнело цели пет месеца. Най-трудна се е оказала работата по "вдъхването на живот" на двигателя, тъй като инженерите не са успели да намерят аналог на двете електрически бензинови помпи.Моделът с кодово название W194 пък е първата състезателна кола, създадена от Mercedes-Benz след края на Втората световна война. Тя излиза от завода на 15 юни 1951 г. и още на следващата година участва в състезания на писта под името 300 SL Super-Light, което по-късно е опростено на 300 SL.Най-забележителната черта на машината са нейните врати "криле на чайка", които в оригиналния вариант са по-малки. Тяхното увеличение обаче са налага, за да може да се улесни достъпа на пилота по време на състезания като "24 часа на Льо Ман".В първите тестове на машината участва шефът на Mercedes по това време Рудолг Уленхаут. Колата е разработена на специална рама, която тежи едва 50 кг, а купето е изработена от алуминий. Двигателят е 3.0-литров, 6-цилиндров и е взаимстван от серията 300, която става известна като Mercedes-а на Аденауер, в чест на първия канцлер на Германия след войната. След намесата на инженерите моторът достига 170 к.с. Той е със сух картер и е поставен под наклон от 50 градуса в моторния отсек. Благодарение на двигателя и на малката си тежест - едва 1069 кг., машината развива максимална скорост от 230 км/ч, което по това време е впечатляващ резултат.Като цяло са построени едва 10 екземпляра от тази серия. През 1953 г. се появява подобрена версия под кодово название W194/11, но тя така и не участва в състезание. 

Тагове: mercedes 300 sl
fallback
  • #12
    zzz ( преди 12 години )
    Легенда... Класика... Уникално съчетание на дизайн, показатели и технологии за времето си ! Вече няма такива коли...
  • #11
    Боби ( преди 12 години )
    Невероятен автомобил!
  • #10
    бб ( преди 12 години )
    Абе тези немци откакто турците тръгнаха да гатербайтерстват по техните земи и те взеха да си падат по големите мустаки! ;)
  • #9
    до Чичко Алуди ( преди 12 години )
    Пълен cи c лафове като ла*но c витамини.
  • #8
    Triforce ( преди 12 години )
    Последният SL много ми харесва! След онзи от 90-те години, този е най-красив! Какво не ви харесва на вас, не знам :)Дизайнът на много автомобили започва да ми прилича на тези от 90-те, което е МНОГО ХУБАВО!
  • #7
    Чичко Алуди ( преди 12 години )
    Голема статия. Емблема пилешко краче, чичка с мустак и ръждясала вана обърната на обратно.
  • #6
    До всички ( преди 12 години )
    Пичове, разкрили са, че Дошо е незадоволена и грозна жена,която страда от липса на внимание и тук е щастлива, че е забелязана.Предполагасе, че в момента има проблеми с вибратора и за това е малко по-нервна.
  • #5
    Анонимен ( преди 12 години )
    На този *** няма ли кой да му сложи край на мъките? *** *** парче.
  • #4
    101Rider ( преди 12 години )
    Нямам намерение да обидя някого персонално, но значението на думата/името "Дошо" придоби смисъл на омраза не към европейските автомобили, а към автомобилите въобще, позволявайки си да ръси простотии, именно по отношение на Мерцедес! Между другото, той "Дошо" не е сам! И хайде някой да не почне да пуска клипчета на тойоти от 80-те!
  • #3
    Медицина-наука ( преди 12 години )
    Това е просто Дошо.Мисля, че трябва да бъде отворен нов раздел в медицината изследващ този феномен.
fallback
Последни