IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендата Mercedes 300 SL отпразнува 60 години

Възстановиха напълно вторият произведен модел

Легендата Mercedes 300 SL отпразнува 60 години


Печално, но факт - много от класическите автомобили в един момент изгниват и се нуждаят от реставриране. За щастие, има и возила, които са способни да оцелеят дори след 60 години. Едно от тях е легендарният Mercedes 300 SL, който отпразнува своя юбилей.

Първата машина от този модел е построена през 1952 г., но вече не съществува, като се предполага, че е предадена за скрап.

Вторият автомобил - с номер на шасито 194 010 0000 2/52, обаче е оцелял през всички тези години. Това го прави най-старият 300 SL, който след щателно възстановяване ще радва феновете на марката, посещаващи Mercedes Classic Center във Фелдбах, недалеч от Щутгарт.

Възстановяването на ръчно изработеният модел е отнело цели пет месеца. Най-трудна се е оказала работата по "вдъхването на живот" на двигателя, тъй като инженерите не са успели да намерят аналог на двете електрически бензинови помпи.

Моделът с кодово название W194 пък е първата състезателна кола, създадена от Mercedes-Benz след края на Втората световна война. Тя излиза от завода на 15 юни 1951 г. и още на следващата година участва в състезания на писта под името 300 SL Super-Light, което по-късно е опростено на 300 SL.

Най-забележителната черта на машината са нейните врати "криле на чайка", които в оригиналния вариант са по-малки. Тяхното увеличение обаче са налага, за да може да се улесни достъпа на пилота по време на състезания като "24 часа на Льо Ман".

В първите тестове на машината участва шефът на Mercedes по това време Рудолг Уленхаут. Колата е разработена на специална рама, която тежи едва 50 кг, а купето е изработена от алуминий. Двигателят е 3.0-литров, 6-цилиндров и е взаимстван от серията 300, която става известна като Mercedes-а на Аденауер, в чест на първия канцлер на Германия след войната.

След намесата на инженерите моторът достига 170 к.с. Той е със сух картер и е поставен под наклон от 50 градуса в моторния отсек. Благодарение на двигателя и на малката си тежест - едва 1069 кг., машината развива максимална скорост от 230 км/ч, което по това време е впечатляващ резултат.

Като цяло са построени едва 10 екземпляра от тази серия. През 1953 г. се появява подобрена версия под кодово название W194/11, но тя така и не участва в състезание.

 

Тагове: mercedes 300 sl
0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    zzz ( преди 12 години )
    Легенда... Класика... Уникално съчетание на дизайн, показатели и технологии за времето си ! Вече няма такива коли...
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Боби ( преди 12 години )
    Невероятен автомобил!
  • #10
    4 rate up comment 10 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Абе тези немци откакто турците тръгнаха да гатербайтерстват по техните земи и те взеха да си падат по големите мустаки! ;)
  • #9
    7 rate up comment 5 rate down comment
    до Чичко Алуди ( преди 12 години )
    Пълен cи c лафове като ла*но c витамини.
  • #8
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Последният SL много ми харесва! След онзи от 90-те години, този е най-красив! Какво не ви харесва на вас, не знам :)Дизайнът на много автомобили започва да ми прилича на тези от 90-те, което е МНОГО ХУБАВО!
  • #7
    3 rate up comment 13 rate down comment
    Чичко Алуди ( преди 12 години )
    Голема статия. Емблема пилешко краче, чичка с мустак и ръждясала вана обърната на обратно.
  • #6
    15 rate up comment 3 rate down comment
    До всички ( преди 12 години )
    Пичове, разкрили са, че Дошо е незадоволена и грозна жена,която страда от липса на внимание и тук е щастлива, че е забелязана.Предполагасе, че в момента има проблеми с вибратора и за това е малко по-нервна.
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    На този *** няма ли кой да му сложи край на мъките? *** *** парче.
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    101Rider ( преди 12 години )
    Нямам намерение да обидя някого персонално, но значението на думата/името "Дошо" придоби смисъл на омраза не към европейските автомобили, а към автомобилите въобще, позволявайки си да ръси простотии, именно по отношение на Мерцедес! Между другото, той "Дошо" не е сам! И хайде някой да не почне да пуска клипчета на тойоти от 80-те!
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Медицина-наука ( преди 12 години )
    Това е просто Дошо.Мисля, че трябва да бъде отворен нов раздел в медицината изследващ този феномен.