IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Pure пали V6 през юли

Pure е новият независим доставчик на V6 мотори за Формула 1. Те ще демонстрират първи двигателя за 2014 г.

Pure пали V6 през юли

От 2014 г. във Формула 1 влизат в сила нови правила, които целят да направят двигателите по-екологични. Кубатурата се ограничава до 1,6 литра, а цилиндрите намаляват от осем на шест, но се въвежда турбо компресор. Подобни имаше преди около 25 години. Освен от енергията на изгорелите газове ще се ползва и енергията комутирана от спирането.

Крейг Полък, добре известен в средите на Формула 1, който преди около 16 години основа тима BAR и беше мениджър на канадеца Жак Вилньов, се е ангажирал с новата компания Pure, с която възнамерява да доставя V6 турбо двигатели за отборите от Формула 1.

Това ще стане едва след два сезона, когато се променят правилата, но работата на компанията върви с пълна сила. Самият Полък счита, че с въвеждането на V6 турбо моторите във  Формула 1 през 2014 година ще остане само един независим производител на двигатели. В момента 12-те участващи отбори се снабдяват с двигатели от четири доставчика: Renault, Mercedes, Ferrari и независимия британски Cosworth.

“Аз съм убеден, че през 2014 отново ще има четири доставчика”, казва Полък. “Това ще са Renault, Ferrari, Mercedes, и Pure.” Това означава, че Полък изключва  Cosworth като бъдещ производител на спортните мотори. Той се е срещнал вече с шефа на Формула 1, Бърни Екелстън, който бил наясно, че Pure е „сериозен проект“.

Проектирането на Pure V6 е дело на Ferrari и бившият шеф по двигателите към ФИА Жил Симон. Двигателят бил готов и през лятото щял да заработи. Това, както казва Полък ще е първия мотор,който ще запали. „Работата ни върви с шест месеца предсрочно“, завършва той.

Неотдавна Ferrari и Renault също анонсираха, че ще са готови за лятото.

Тагове: pure
0 от 500