IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen отново на Дакар

Възможно е до две години Citroen да остави WRC и да се върне в рали Дакар.

Citroen отново на Дакар

Citroen обмисля да смени участието си в Световния рали шампионат с рали „Дакар“. Неочакваните слуховете тръгнаха от британското списание Autosport, в което се казва, че спортният отдел на Citroen взима решение за разработка на автомобил, с който да участва в рали-райдове.

Според информациите френският производител е в състояние да направи такъв автомобил за 24 месеца, което означава, че до края на 2013-та може да има готова „бегачка“. Не е за подценяване и факта, че точно тогава изтича договора със емблематичния за фирмата Себастиен Льоб, който донесе на “шевроните“ осем световни титли. Както се отбелязва, Citroen може да зареже WRC заедно със своя лидер.

Маратонските ралита съвсем не са нещо ново за французите. Всъщност именно техните амтомобили създадоха настоящия имидж на „Дакар“. Преди две десетилития Citroen ZX пое щафетата от Peugeot 405 и стана недостижим из африканската пустиня, за да спечели 4 победи, 3 от които поредни.

Последния победител от „Дакар“ Насер Ал Атия, който наскоро подписа със Citroen за участия в Световния шампионат потвърди, че слуховете не са безпочвени. Ако това е истина, то французите ще имат много важен помощник в разработката на бъдещия си боен автомобил. Катарецът има богат опит в рали-райда. Не е за подценяване и факта, че френския Total е основен спонсор на рали „Дакар“, а отношенията на нефтената компания със Citroen винаги са били много близки.

Тагове: citroen citroën
0 от 500