IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Умни" улици ще помагат на шофьорите и пешеходците

Системата ще обезсмисли пътната маркировка и светофарите (Видео)


Проектът Urban Future представя нова визия за това как ще изглеждат градовете на бъдещето. Те ще представляват една мрежа, включваща всички участници в уличното движение. Основата на концепцията е дело датската компания Bjarke Ingels Group, която е създател на така наречената "умна улица". Тя може да сменя границите между платното и тротоара, пътищата и пешеходните зони. При това напълно безопасно.

Идеята е, всички автомобили да могат да си взаимодействат в една мрежа, оптимизирайки пътния трафик. В проекта, т.н. "умна улица" ще отчита действията на всички участници в движението – автомобили, пешеходци, велосипедисти и т.н., и по този начин ще може да следи движенията им, да регулира потока на движение и да се намесва при опасност от произшествие.

За целта за покритие на пътната настилка ще се използват сензорни панели с цветни светодиоди. Информация от тях, както и тази от монтирани на улицата 3-D камери, ще постъпва в компютърен център, който мигновено ще оценява ситуацията и ще изпраща сигнал, включващ нужните светодиоди, за да предотврати евентуален инцидент.

Както обясниха създателите на проекта, внедряването на подобни системи ще направи напълно излишни пътните маркировки и даже светофарите, тъй като на платното ще излизат стрелки, които ще указват посоката на движение на всеки от обектите. Освен това те ще посочват траекторията на приближаващите завои, скоростта, с която могат да бъдат взети, наличието на пътни знаци и т.н. Веднага след преминаването на обекта неговата стрелка ще изчезва. Освен това системата ще може да показва индивидуално направление на всеки автомобил, за да може да се избегнат задръстванията.

Първата версия на Urban Future бе представена за първи път през миналата година по време на връчването на наградите "Audi Urban Future", а сега проектът се реализира с пълната поддръжка на немската компания .

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Георги Димитров- am ( преди 12 години )
    Не съм от умните и затова предлагам прости и евтини неща, които ще променят отведнъж и завинаги обстановката по пътищата и то без " умни улици ", които ще намерят масово приложение само във филми като - Хари потър " " . В предния коментар много ясно и трезво е написано.Тази е истината, която ще Ви илюстрирам, като разгледате : ***.amperasp.hit.bg Вижте го ! Оригинално е !
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    ss man ( преди 12 години )
    http://solarroadways.com/main.html
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    "Системата ще обезсмисли пътната маркировка"Те па у нас къде видяха маркировка...Иначе идеята е в зоната на научната фантастика. Първо не е нова- съществув отдавна. И второ все още нямаме достатъчно достъпни технологии за създаването на нещо подобно, основно заради изскванията към материалите.Тов е като онези сперколи, които излизат понякога, които ускоряват за еди колко си имат еди какъв двигател, горян незнам си колко, но засега са само 3Д рисунки...
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    666 ( преди 12 години )
    Няма как да се приложи у нас поради куп причини - кал и прах по платното , постоянни разкопки от ВИК , вандали които веднага ще почнат да трошат всичко (или ще го палят).И не на последно място - поддръжката на подобно съоражение ще струва много милиони на година.Абсурдно е да се помисли за нещо подобно у нас - мисята определено невъзможна.
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    speedart ( преди 12 години )
    Ние асфалт нямаме те 3-D измислиха...