IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шумахер станал шампион с измама?

Михаел Шумахер спечели титлата през 1994 с тайни системи в колата си, твърди съотборникът му Йос Верстапен.

Шумахер станал шампион с измама?


Съотборникът на Михаел Шумахер от 1994 г. обвини германеца, че е спечелил първата си световна титла във Формула 1 с помощта на електронни системи, които са против правилата.

Холандецът Йос Верстапен разкри, че когато се е състезавал в Benetton, преди около две десетилетия, правилата са били нарушавани. В случая става дума за колата, управлявана от Михаел Шумахер, който тогава се бореше за спечелване на шампионата и в крайна сметка стана шампион.

„Знам какво се е случи, когато бяхме заедно в Benetton“, цитира Верстапен холандският Nusport, на родния му език.

„Хората си мислят, че си търся оправдания, но аз със сигурност знам, че неговата кола беше по-различна от моята. Винаги съм си мислил, че е невъзможно: Аз спирах възможно най-късно и взимах завоите по възможно най-ефикасния начин и все се чудех как може Шумахер да го прави по-добре? Имаше нещо, което не беше наред. Имаше електронни системи, които помагаха на пилота. За това никога не е ставало дума, но аз бях сигурен и когато преди време попитах Флавио Бриаторе, той ми отговори: „Да не говорим за това", заявява Верстапен.

"Както при всички други, представянето на Михаел зависи от колата му, За повечето хора той е Бог, но той не е Супермен - в състезанията по картинг той никога не успя ме победи", допълва Йос Верстапен.

Преди смъртта си на Имола, същата година, Аертон Сена също подозираше, че Benetton и най-вече Шумахер използва против правилата някаква форма на тракшън контрол.

Тогава, при зареждане на гориво в Гран При на Германия колата на Верстапен бе обвита в пламъци. FIA направи разследване и откри непозволена система за изпомпване на горивото, която пълнеше с 12.5% по-бързо, отколкото е позволено.
 

0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Автор ( преди 12 години )
    Йос дъ Босс. Голям беше...любимец.
  • #6
    33 rate up comment 12 rate down comment
    testmaniac ( преди 12 години )
    Йос Верстапен първо да види неговите постижения в Ф1 и тогава до говори за М.Ш. Да се е оплакал тогава. ***!
  • #5
    25 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Браво, Верстапен...Завистта е голяма сила.
  • #4
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Оги ( преди 12 години )
    Напълно е възможно! Това е все едно, някой да ни обеждава , че в спорта не се взимат анаболи, а резултатите и световните рецорди се подобряват! Винаги може да се измисли нещо с което да си с предимство!
  • #3
    36 rate up comment 15 rate down comment
    MaXx^GaBbEr ( преди 12 години )
    Айде айде, а несветещи случайно заден сигнализатор при дъжд на Култард костващ титлата на Шумахер... Спорт е момци всичко се случва. А Шумахер е доказал ,че е най-добре работещия с екипа си пилот ...
  • #2
    28 rate up comment 25 rate down comment
    VTEC ( преди 12 години )
    Да е само това. И умишленото изблъскване с цел отпадането на Деймън Хил в състезанието на Аделаида не беше по правилата, но мина. Безспорно голям пилот бе Шумахер, но и най-големия неспортсмен в историята на Формула 1.
  • #1
    39 rate up comment 1 rate down comment
    FD ( преди 12 години )
    След дъжд - качулка. Поизчакай още 20-30 години и кажи още някоя подробност от 90-те.