IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Malibu - най-дълго продавания модел на Chevrolet

След седем поколения и 35-годишна история Chevrolet Malibu пристига в Европа (История на модела).

Malibu - най-дълго продавания модел на Chevrolet


Осмото поколение на Malibu е първият модел на Chevrolet от средния клас, и първото поколение с това име, което ще бъде представено в Европа.

След европейския дебют на модела на автомобилното изложение във Франкфурт през септември 2011 година, през следващата 2012 ще започнат продажбите на континента, като Malibu ще е новият флагман на марката в много части на света, включително Китай, Корея, Европа, и Австралия.

За Европа, Malibu ще бъде оборудван с 4-цилиндров 2.0-литров дизелов мотор или 2.4-литров бензинов с мощност от съответно 164 к.с. и 169 к.с.

Новият Malibu ще се произвежда в Китай, Корея, и на две места в Съединените Щати. Производството трябва да започне във Феърфакс, Канзас в САЩ в началото на 2012 година и в Детройт-Хамтрамк (Мичиган, САЩ) през следващото лято.

История на модела

Malibu е най-дълго съществуващото име на модел в средния клас – произвеждан в продължение на 35 години, в рамките на шест десетилетия, и под формата на осем поколения. Chevrolet е произвел над 8.5 милиона Malibu в Съединените щати от дебюта на модела през 1964 година насам.

Представен като върхова версия на модела от среден клас Chevrolet Chevelle, Malibu бързо си създава специално име, благодарение на съчетанието от спортен дизайн, по-високо ниво на обзавеждане и стандартно оборудване и още през първата година са продадени 200,000 броя. От 1964 до 1967 година, Malibu се предлага с пълна гама от разновидности на каросерията, включително хардтоп (твърд покрив) с две врати, кабриолет, седан с четири врати и комби.

В своята дебютна година, гамата на Malibu включва легендарния V8 двигател с работен обем от 5,359 куб.см (327 куб. инча) и мощност 300 к.с. във версиите SS купе и кабриолет; през следващата година е представен по-мощният мотор също с работен обем 5,359 куб.см (327 куб. инча) - така наречения small block (малък цилиндров блок). Пакетът Malibu SS Z16 – който се предлага само за модела хардтоп (с твърд покрив) – е оборудван с първия двигател big block (голям цилиндров блок) с работен обем от 6,489 куб. см (396 куб. инча) с мощност 375 к.с.

За моделната 1966 година, Malibu SS е заменен от SS396. Този модел се предлага със специално окачване, издържащо по-голямо натоварване и други промени свързани с подобряване на динамиката. Моделът 396 V8 се предлага във версии с 325, 360 и 375 к.с.

Malibu е със значително променен дизайн за моделна година 1968 поради факта, че по това време фастбек моделите стават изключително популярни. Tова второ поколение на Malibu продължава да е с класическа компановка с предно разположен двигател и задно задвижване, но има различни междуосия за моделите с две и четири врати.

Chevrolet представя третото поколение на Chevelle, включващ и Malibu през 1973 година, и то се произвежда до 1977 година. Malibu се предлага като купе, седан и комби. Пакетът Malibu SS се предлага са всички каросерийни версии включително и комби. През 1974 година, Malibu става базов модел на Chevelle.

Третото поколение на Malibu бележи успехи и в NASCAR. В периода 1973-1977 година, със своите аеродинамично оптимизирани форми печели 25 победи за водачите на Chevrolet Кайл Ярбъро, Боби Алисон, Дарел Уолтрип и Бени Парсънс.

През 1978 година се появява по-малък Malibu, като отговор на повишените изисквания по отношение на разхода на гориво. Той обаче запазва модерната си стилистика и оборудване. Първата ера на Malibu, включваща автомобили със задно задвижване завършва в края на моделна година 1983.

Едва през 1997 година, след 14 годишно прекъсване е представено изцяло ново поколение на автомобил от среден клас, но вече с предно предаване.

Malibu се преражда като седан с четири врати с четирицилиндров двигател с мощност 150 к.с. и V6 със 155 к.с. Malibu бързо си завоюва репутацията на здрав, достъпен автомобил, създаден да се конкурира с модели от средния клас с установени позиции. През същата 1997 година моделът печели и наградата Автомобил на годината на списание Motor Trend.

Шестото поколение Malibu дебютира през моделна година 2004 като седан с четири врати и версия удължен седан с четирицилиндров Ecotec и V6 двигатели. Той също получава множество награди и препоръки от автомобилни медии, независими изследователски групи и организации свързани с оценка на безопасността. Malibu е на върха на своя сегмент в изследването на J.D. Power and Associates за качество през 2005 година. През 2006, е възобновен модела Malibu SS – този път с V6 двигател с мощност от 240 к.с. с по агресивна стилистика, 18 инчови колела и спортни седалки.

През 2007 година, Chevrolet представи седмото поколение за моделната 2008 година. Той се превърна в един от най-високо оценяваните автомобили на подразделението, спечелвайки над 40 награди, включително Северноамерикански автомобил на годината 2008.

Източник: Chevrolet

0 от 500