IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ТЕГЛОТО НА АВТОМОБИЛА – КОМПРОМИС МЕЖДУ БЕЗОПАСНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ

През последните години в автомобилостроенето се забелязва една неизменна тенденция - новото поколение на всеки модел винаги е с по-големи размери от своя предшественик.

ТЕГЛОТО НА АВТОМОБИЛА – КОМПРОМИС МЕЖДУ БЕЗОПАСНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ
Това води до нарастване на теглото на колите, въпреки модернизирането на материалите и многото нови възможности. За последните години теглото на автомобилите нарастна до такава степен, че вече се превръща в проблем за гумите, спирачките, да не говорим за икономията на гориво и ефективността. Според Automotive News, Nissan е помолил доставчиците си да намалят теглото на всички компоненти за следващите поколения модели на фирмата. Всъщност това е процес характерен за целия отрасъл. Автомобилните производители вече изискват намаляване теглото на компонентите и поставят определени лимити за отделните части, казва Митсушиху Ямашита, вицепрезидент на Nissan за технологиите. „Трябва да направим всичко възможно за да спрем постоянното нарастване на теглото" казва Ямашита. Високото тегло на автомобилите е основен въпрос с който се занимават сега в бранша. Той става все по-важен в условията на непрекъснат растеж на цените на горивата и все по-стриктните норми за вредни емисии от автомобилите. Според изследване направено в САЩ, средното тегло на всеки автомобил продаден през миналата година е по- високо с 230 кг. в сравнение със средното тегло на автомобил продаден през 1996 г. Голяма част от допълнителните килограми обаче идват от новите системи за безопасност, като по-тежки седалки, нови електронни системи и механизми за безопасност на пътниците, джанти и гуми с по-големи размери и пр. Това сега е главният проблем пред индустрията - как да намали теглото без да прави компромиси с безопасността?
0 от 500