IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

УПРАВЛЕНИЕТО НА КОЛАТА КАТО СЪПЪТСТВАЩА ДЕЙНОСТ

Изследване на застрахователната компания Nationwide Mutual Insurance, проведено в САЩ сред 1200 шофьори на възраст от 18 до 60 г. показва, че 81% от тях се занимават с различни непривични неща по време на шофиране.

УПРАВЛЕНИЕТО НА КОЛАТА КАТО СЪПЪТСТВАЩА ДЕЙНОСТ
Според резултатите на изследването осем от всеки 10 шофьори настройват радиото по време на движение на автомобила, 73% говорят по телефона, 68% ядат или пият кафе зад волана, 19% пишат sms-съобщения, още толкова си оправят прическите, а 12% от жените зад волана си оправят грима по време на движение. Сред участвалите в изследването има и такива, които по време на движение гледат видеофилми, четат вестници, сменят местата си с пътниците, кърмят бебета, сменят контактните си лещи, правят секс или лакират ноктите на краката си. Интересно е, че най-заети със странични дейности по време на управление на автомобила са младите водачи от 18 до 27 години. На тази възраст са около 35% от шофьорите занимаващи се и с нещо друго по време на движение. За сравнение между водачите на възраст 40 до 60 г. само 21% вършат и нещо друго докато управляват автомобила. Според организаторите на изследването това съотношение съответства и на  статистиката за смъртност от автомобилни катастрофи, където най-често гинат млади хора. Прави впечатление, че повечето щофьори разбират, че да отвличат вниманието си от управлението на колата е нещо много опасно, но продължават да го правят.
0 от 500