IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Projekt Ryno: поредна екзотична транспортна идея

Една дебела гума и ... достатъчно. Изобретателят на превозното средство Крис Хофман иска да вкара едноколесния си мотор в трафика.

Projekt Ryno: поредна екзотична транспортна идея
Градовете стават пренаселени и автомобилите все по-малки – някои смятат, че такава ще е съдбата и на мотоциклетите. Това се отнася най-вече до Крис Хофман, шеф на американския технологичен стартъп Ryno Motors.

От четири години Хофман разработва едноколесен мотоциклет. Смята, че произведението му е идеално за патрулиращи полицаи, охранителни фирми или пък за транспортно средство в големи индустриални зони.

За разлика от двуколесния Segway например, при Ryno водачът седи „директно“ върху едно дебело колело. Ryno разполага с кормило, фарове и стоп-светлини и напомня по-скоро на мотоциклет, а не на градски ролер. Достатъчно малък е, за да можете да го паркирате у дома, но с тегло от 57 кг е тежък за носене.

Управлението е подобно на това при Segway: водачът се накланя в посоката, в която иска да завие, а жиро-сензори и електроника правят останалото. Ако шофьорът падне или пък при наличие на други предварително зададени параметри, Ryno спира автоматично.

Возилото няма претенции да поставя рекорди за скорост или дълъг пробег с едно зареждане. Задвижването става с два електромотора, които черпят енергия от батерия тип литий-желязо-фосфат. Този вид акумулаторни батерии намират приложение при велосипеди, които използват допълнително електроенерегия. С едно зареждане Ryno може да измине 50 км с максимална скорост от 40 км/ч. За сметка на това пълното зареждане на акумулатора става за 90 минути.

Интересът към Ryno е голям, според създателя Хофман, който по негови думи бил „затрупан от имейли от потенциални клиенти, журналисти и бизнес партньори“. Изобретателят разказва, как идеята за возилото била на 13-годишната му дъщеря Лорън, която видяла във видео игра мотор с едно колело и казала за него на баща си. Тя го попитала, може ли да й направи такъв, за да ходи с него на училище...

Серийното производство на Ryno започва догодина. Планираната цена е първоначално 4200, а по-късно 3500 щатски долара. 



Вижте и YikeBike – друго екзотично возило, за което писахме наскоро.
0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ДВГ ( преди 13 години )
    Ето ги скиците от онази манга:http://aswars.tripod.com/id3.html
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    reventon ( преди 13 години )
    awe dobro si e we..
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ДВГ ( преди 13 години )
    Хахаха :)))Точно същото коментирах с един приятел по скайпа. Като го гледам това нещо, се сещам за един друг прототип едноколесен мотор. Онзи мотор е много по-голям в сравнение с този. Има ДВГ и се сяда в гумата, която е по-скоро като огромен пръстен с диаметър 2м... може и по-голям да беше.Този тук е близък до онези състезателните от мангата.:)
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 13 години )
    Някой много е гледал "Война на Венера" от 1989-та година. Това е японска анимация - "Venus Wars". Всичките моторетки там са на 1 колело. Едва ли в реални условия ще е толкова удобно на живо :) Но няма лошо - експериментът е пътят към развитието!
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Иван ( преди 13 години )
    Няма ли тон желязо на 4-ри гуми и 10 въздушни възглавници около мен не ми го хвали. Единствено коле в парка мога да карам на 2 гуми. Не ми се превръща в донор. Много харесвам мотори, но това е просто безумие да се кара по нашите пътища, а в София да не говорим.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Той ( преди 13 години )
    Това лесно ще се вдига на задна , а и на предна гума, хаха. Яка машинка, но при нас да са ни яки главите и костите, че с това по улиците, май повечето време ще си прекарваме в гибс.