IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda готви революция при батериите за електромобили

Японската компания разработва нов тип акумулатори с помощта на NASA

Honda готви революция при батериите за електромобили

Компанията Honda обяви, че работи върху нов тип акумулатори за електромобили, които ще заменят сегашните литиево-йонни батерии, като тежат много по-малко и имат 10 пъти по-голям капацитет.

Honda готви революция при батериите за електромобили

Помощ на инженерите на Honda в проекта оказват учени от Калифорнийския технологичен институт и от Лабораторията за реактивно движение на Американската космическа агенция (NASA). Заедно те са разработили нов електролит, който позволява създаването на батерии с висока плътност на съхранение на заряда и с ниска работна температури. Резултатите от изследването са публикувани от списанието Science.

„Флуор-йонните акумулатори (FIB) предлагат нов химически състав с плътност на заряда, която е 10 пъти по-висока от тази на сегашните литиево-йонни батерии. Те не прегряват, а добивът на елементите, които са нужни за направата им, не е разрушителен за околната среда”, обясни главният научен сътрудник на Института за изследвания на Honda – Кристофър Брукс, който е ръководител на проекта.

Разработки на батерии с твърд електролид от подобен тип се правят от години, но те работят само при много високи температури – над 150 градуса по Целзий. Течният електролит, разработен от Honda, позволява направата на по-безопасни и по-екологични батерии. Сега целият електрохимически цикъл може да се извършва при стайна температура, а готовите акумулатори вече се използват от Hоnda при роботизираните помощници, които компанията показа на изложението CES в началото на годината.

Honda готви революция при батериите за електромобили

Предстои новите батерии да бъдат тествани и на електромобилите на Honda, за да се разбере дали те наистина ще успеят да направят революция в индустрията. За целта екипът, работещ по проекта, трябва да превърне технологията в масова и съответно по-евтина.

Снимки: Honda
 

Тагове: honda
0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Със сигурност не ти. Учителите сте бедни.
  • #12
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Учителя ( преди 5 години )
    Абе и от мен крадат...тия АЕЦове, южни потоци и КаТеБета кой мислиш че ги плаща
  • #11
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На теб няма какво да ти откраднат, не се тревожи излишно.
  • #10
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Учителя ( преди 5 години )
    Ушанките не само нападат съседни народи, но и всичките им технологии за откраднати от Запада
  • #9
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За ушанките не зная, но при теб, че няма никой между ушите е повече от видно!А за откритията къде, кога и как са направени и се правят можеш да ползваш търсачката и да се ограмотиш поне малко. Ще останеш преполагам много учуден, като разбереш каква е истината и колко много си далеч от нея.
  • #8
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Абе как всички открития се правят в Германия, САЩ и Япония!Ушанките им дай само да нападнат някой народ и да го избиват!Иначе обичат всичко, което е измислено на запад!
  • #7
    15 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това изобретение не е нищо!Аз наскоро четох за някакви химици които открили начин да разделят водата на кислород и водород чрез ускорена химична реакция при която се използва нано-силиций (Това е втория най разпространен химичен елемент в земната ***!)Създали са батерия (водородна клетка) при която буквално само наливаш вода от чешмата и след няколко секунди клетката започва да произвежда електричество. Остатъчния продукт е само вода.Идват интересни времена!
  • #6
    23 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Абе не че не що ама тоя концепт изглежда страхотно
  • #5
    20 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пак претопляме стара манджа.Бъдещи батерии дето още ги няма и не се знае дали някога ще проработят. Всяка седмица уж нов пробив и уж революция, но на практика няма нищо.
  • #4
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Нафталин ( преди 5 години )
    Такива биха имали смазващо предимство пред двигателите с вътрешно горене. Естествено - цената не е без значение.