IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е измислил стрелката на пиктограмата за резервоара

Инженер, работил във Ford през 80-те години на миналия век, се сочи за нейн създател

Кой е измислил стрелката на пиктограмата за резервоара

Повечето шофьори помнят от коя страна е разположена капачката на резервоара за гориво. Но понякога се случва да се качите в чужда кола и да не обърнете внимание на това и когато трябва да заредите, ви се налага да излезете от колата и да погледнете.

Кой е измислил стрелката на пиктограмата за резервоара

На приборния панел на по-голямата част от съвременните автомобили, до пиктограмата, която изобразява бензиноколонка, има малък триъгълник, който показва от коя страна на колата е капачката за резервоара. Почти всеки шофьор знае това. На кой автомобил обаче за първи път се поява тази стрелка?

От подкаста Every Little Thing ("Всяко малко нещо") откриха човека, за когото се твърди, че е станал инициатор на появата на този триъгълник на повечето автомобили.

Непризнатият гений се казва Джим Мойлън, който работел като инженер във Ford. Идеята му хрумнала през април 1986 г., когато карал фирмения си автомобил в ужасен дъжд. Джим много се ядосал, когато се намокрил до мозъка на костите си, след като спрял колата от грешната страна на бензиноколонката.

Инженерът бързо се обърнал към ръководството на компанията с простата идея за поставяне на стрелка на приборния панел, която да показва от коя страна се намира капачката на резервоара. Шефовете на компанията оценяват идеята и през 1989 г. се появяват първите автомобили с тази иновация - Ford Escort и Mercury Tracer.

Кой е измислил стрелката на пиктограмата за резервоара

И въпреки това, по-старите шофьори могат да си спомнят, че Mercedes-Benz W123 - всъщност, първото поколение на E-Class, още тогава има едва забележим триъгълник на приборния панел, който светва, след като горивото достигне до резерва. В същото време обаче той посочва и мястото на капачката за резервоара.

Принципът му на действие обаче е малко по-различен, защото не се вижда постоянно, а само когато горивото намалее. Освен това, стрелката изчезва от приборния панел на моделите на компанията до 1997 г., когато се връща вече не във вид на лампичка, а като изображение в G-Class, така че Мойлън едва ли е откраднал идеята.

Тагове: ford
0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мерцедес е дал много на автомобилната индустрия, но в момента очевидно изостават от БМВ като дизайн и от Ауди като технологичност...БМВ разви дизайна си, запазвайки старите черти на автомобилите си.Мерцедес въведе съвсем нов дизайн, нищо общо с традициите! Дори "мерникът" на капака остана само за S класата!Ауди имат толкова нововъведения в луксозния клас през последните 10 години, нещо немислимо за технологичните Мерцедеси до края на 90-те!
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    И сега какво - пак от Mercedes почнало!?