IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler предупреди за намаление на печалбата

Причините са сериозните мерки срещу дизеловите автомобили

Daimler предупреди за намаление на печалбата

Германският производител Daimler обяви, че оперативната му печалба в края на годината ще спадне поне с 10%, като това е второто подобно предупреждение за тази година. Според изявлението на концерна, причините за това „правителствените процедури за ограничаване на дизеловите автомобили в някои региони”.

Daimler предупреди за намаление на печалбата

От Daimler предупреждават инвеститорите си, че очакват доходите през тази година да бъдат значително под миналожодишните. Това ще засегне най-вече компанията Mercedes-Benz Cars, чиито автомобили продължават да се радват на високо търсене от страна на клиентите, но различните регулаторни и съдебни решения за ограничение на дизеловите двигатели оказват сериозно влияние.

Концернът ще загуби около 400 млн. евро заради решение на Европейския съд за забрана на стария хладилен агент R134a, който се използва в климатиците на автомобилите на Mercedes-Benz. Освен това Daimler се разследва заради нивата на вредни емисии на дизеловите си двигатели в Европа и в САЩ. На всичко отгоре, главният изпълнителен директор на концерна – Дитер Цетше, обяви, че ще се оттегли от поста си през 2019 г., което също се отрази на цената на акциите на Daimler.

Предупреждението за намаляване на печалбата идва на фона на конфликта между геманското правителство и производителите на автомобили, които са принудени да правят огромни разходи за поставяне на нови системи за пречистване на дизеловите двигатели, както и за ремонт на старите. През май прокуратурата в Щутгарт претърси офисите на Daimler заради съмнения за използване на софтуер за манипулиране на дизеловите мотори, като разследването продължава и в момента.

Концернът подкрепи предупреждението си за намаляване на печелбата и с конкретни цифри. През третото тримесечие на 2018 г. приходите на Daimler са 2,49 млрд. евро, което е с 27% по-малко от планираните 3,41 млрд. Резултатът на Mercedes-Benz Cars е 1,37 млрд., което е с 35% по-малко от този за същия период на 2017 г.

Снимка: Daimler

Тагове: daimler mecedes-benz
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Kron ( преди 5 години )
    Причината за намалените печалби не са "правителствените процедури", а фалшивият софтуер на дизелите и лъжливите данни, които подаваха. Другото е просто реакция. Сега раздутите печалби само ще претърпят корекция и нещата ще си дойдат на мястото.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Хак да им е! ( преди 5 години )
    като вземат назаем мръсни дизелови малолитражки от недоразумението рено!
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Атахахахаха!Германци ли?