IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

Местните ще плащат по старому. Скандалната мярка се обяснява с валутния курс

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

От днес Република Сърбия увеличи таксите, които събира за магистралите си от автомобилите с чужда регистрация, съобщава телевизия RTS. Увеличението е с около 7%, и занапред българите, пътуващи от Ниш до Белград, ще плащат по 7 евро за лек автомобил вместо досегашните 6.50 евро. За автомобилите със сръбска регистрация таксата в динари си остава без промяна.

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци
Магистралата от Димитровград към Ниш бе построена с европейски средства. Но сега гражданите на ЕС ще плащат за нея повече, отколкото гражданите на Сърбия

Компанията Puteva Srbije, която стопанисва магистралите, увери, че решението е съгласувано с правителството в Белград. Оправданието за скандалната мярка, която третира по различен начин чуждестранните и местните граждани, е в промяната във валутния курс. От компанията напомнят, че досегашните тарифи в евро били изчислени по официалния курс от ноември 2014 година, който беше 120.4 динара за евро. Сега за база е взет курсът от 10 септември тази година - 118.29 динара за евро.

Обяснението не е съвсем убедително, защото разликата в курса е едва 1.7%, а поскъпването на таксите е с над 7%. Политиката на Puteva Srbije е таксите да се закръгляват до половин или цяло евро - тоест ако тарифата в динари излиза 1.02 евро, ще платите 1.50, а ако е 6.55 евро, ще платите 7.

Засега не е ясно и дали българските и други граждани ще могат да плащат по непроменените тарифи в динари, ако притежават такава валута.Ако няма такава възможност, става дума за откровен случай на дискриминация.

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци
Новите тарифи за сръбските магистрали, оповестени от националната телевизия RTS

Правилата на Европейския съюз за свободно движение на хора и услуги не позволяват въвеждането на различни ставки за гражданите в зависимост от националността им. Сърбия не е член на ЕС, но е кандидат, който получи активната подкрепа на България по време на изтеклото през юни българско председателство на съюза. Нещо повече - някои от магистралите, за които се събират такси, са част от транспортен коридор номер 10 и бяха изградени с европейски средства.

Поскъпват и другите два участъка, които най-вече касаят българските шофьори. От пограничния Димитровград до Ниш вече ще се плащат 2 евро за лек автомобил, вместо 1.55 евро. 180-те километра от Белград до Суботица на унгарската граница ще струват занапред 5 евро.
 
 

0 от 500
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Алексей ( преди 5 години )
    Бих препоръчал минаване през Видин - Сърбия и на Железни врата Румъния до Арад и влизане в Сегед. В Румъния винетката е дневна и е 1 евро за лека кола.
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    От Солун до Атина и след това обратно удоволствието излиза 70 евра и няма алтернативен маршрут.
  • #10
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Стига плюхте бе ( преди 5 години )
    А знаете ли какви са таксите в Хърватска, да не говорим в Унгария колко струва винетката и какви дупки са след Будапеща?
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Sashe ( преди 5 години )
    Навсякъде по магистралните бензиностанции се пюаща с карта и нмя грижи. Не е толкова зле.Едно време по стария път до Ниш имаше каубойски места и екземпляри ама вече свърши тая.
  • #8
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Тошко Балкански ( преди 5 години )
    На всяка една путарина може да се плаща с карта и тогава няма никакво значение - цената ти е в динари и плащаш спрямо глокс продва на банакта издател на картата. Така избягваш и безумните разговори от типа на " нямам да ти върна" " дай да почерпиш" и тн....
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    дада ( преди 5 години )
    Кой ви кара да минавате през Сърбия.
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Патил ( преди 5 години )
    На местата за плащане също ся нагли и ресто ну връщат, ако даваш евро. Много рядко се случва да върнат нещо, ако са центове. Имаше период, когато цените ги пишеха само в динари и ти като им кажеш, че плащаш в евро и ти казват някаква цена, която я няма на никакъв обменен к0рс. Съветът ми е да си обмуните динари и сямо с тях да плащате и по възможност никъде да не спирате в крайпътни стоянки и заведения. Има много престъпници точно ня такива места. В Хърватскя е подобно, но малко по-добре.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Патил ( преди 5 години )
    Сърбите са изключително нагли. Лъжат, мажат и гледат по най-селският начин да те прецакат. Митничарите непрекъснато ме питат:"брато имаш ли нещо да почерпиш", къде съм ходил, какво съм правил, цигари, пиене, кафе или бонбони дали нямам за почерпка. Спирали са ме и са ме отбивали отстрани на митницата, като кажа, че нямам нищо. Държат ме ей така без някой да ме провери и по някое време дойде някой и ми каже да тръгвам.Носете си динари за там иначе ще сте прецакани много с к0рса който си измислят
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    цъцъкязък ( преди 5 години )
    ае те без туй се правеха на луди да не връщат 50цента дай брато ! поне си искаха някой от тях директно откровенно и леко нахално има и принципни дето връщат ама рядко пък като си тръгнал да пътуваш си заделил едни пари и за 5о цента няма да се циганиш да се бавиш и задържаш колоната сърбите даже ме кефеха като казват директно за едно кафе ше оставиш 50 цента нали? а хърватите ми се сториха повече *** от тях
  • #3
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    не е въпросът за единия лев, а за принципа. Аман от държавни дружества, които се държат като измамници от женския пазар