Вход   Регистрация

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск
 

Проверката е заради изявлението му, че се готви да купи Tesla

Федералната комисия по ценни книжа и борси на САЩ започна проверка срещу директор на Tesla – Илон Мъск. Причината е изявлението му, че се готви да изкупи акциите на производителя на електромобили и да го прeвърне от публична в закрита компания, съобщава The Wall Street Journal.

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

В случая проблемът е с обявената от Мъск цена – 420 долара на акция. Преди изявлението му акциите на производителя на електромобили са били на стойност 370,5 долара. Според регулиращия орган, милиардерът е трябвало да направи предложение с официален документ, а не да го обявява в Twitter.

Самият Мъск обяви, че финансирането на подобна операция е обезпечено. В обръщението си към служителите на Tesla, които притежават акции на компанията, топ-мениджърът заяви, че ще им даде право на избор – да останат като инвеститори или да се разделят с акциите си на цена от 420 долара на бройка. Веднага след това 6 от членовете на Борда на директорите обявиха, че предложението на Мъск ще бъде разгледано и обсъдено.

Сега Федералната комисия по ценните книжа смята да провери дали изявленията на Мъск отговарят на действителността и съответно дали той разполага със средстватаа, необходими за изкупуване на акциите. Ако намеренията на Мъск се осъществят, това ще е най-гоямата операция в историята. В момента оценката на Tesla с включената в нея загуба при цена на акция от 420 долара е 82 млрд.. На борсата се търгуват 69% от акциите на компанията.

Ако Мъск обаче не разполага с необходимата сума за изкупуване на ценните книжа, то изявлението му ще бъде разгреждано като престъпление,тъй като противоречи със закона за защита на правата на инвеститорите. И ако регулаторните органи решат, че милиардерът умишлено е заблудил инвеститеторите, той ще трябва да отговаря пред съда за действията си. Според законите в САЩ, ръководството на компаниите нямат право да дават лъжлива информация на инвеститорите си.

Според професор Джон Кофи от Колубмийския университет, който е специалист по търговско право при операции с ценни книжа, ако Мъск не успее да предостави доказателства, че разполага с нужната сума, изявлението му за изкупуване на акциите на цена от 420 долара ще се разглежда като манипулация.

Припомня се, че еднага след изявлението на Мъск котировката ценните книжа на Tesla скочиха с 11% - до 377 долара. Малко след това обаче цената им спадна до 370,34 долара. В същото време компанията публикува своя финансов отчет за второто тримесечие, според който загубите постигат рекордния показател от 717,5 млн. долара.

Снимка: Tesla

Реклама  


Купи кола

 • Opel Corsa 1,2/КЛИМА

  4999 лв.

  дата на произв. - юни , 2007 г., пробег - 138000, С.к - Ръчна

 • Honda Civic 2,2 CTDI

  11 лв.

  дата на произв. - юли , 2007 г., пробег - 176000, С.к - Ръчна, цвят - Кафяв

 • VW Polo ГЕРМАНИЯ

  2600 лв.

  дата на произв. - октомври , 2004 г., пробег - 140000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • BMW 520 2.2i/navi/

  6299 лв.

  дата на произв. - април , 2001 г., пробег - 241000, С.к - Автоматична

 • Toyota Corolla 1.6-110kc

  5899 лв.

  дата на произв. - юли , 2003 г., пробег - 172000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Renault Megane 1.5DCI-6 скорости

  17770 лв.

  дата на произв. - януари , 2016 г., пробег - 98756, С.к - Ръчна, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 17 )

Напиши коментар Влез

от: TSLA ( преди 4 месеца )

И лицето със 70-те милиарда зачете разсъжденията тук и започна да си разплита вълнения чорап. ММммдааа,,,
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: peposhi ( преди 4 месеца )

Мъск може да е визионер и мечтател, но не е ***.
Да направиш изявление достъпно до милиони и да пратиш официално писмо до хилядите си служители не случайност, а премислен ход. Мъск няма изгода от временно спекулации. А за това, че бил на загуба... човекът построи фабрика за 5 милиарда... каква печалба търсите сега...
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Този пък на мошеника Мъск няма да му се размине, вече се води разследване, срещу незаконно манипулиране на глокса. Сега ще трябва да доказва дали наистина има реално финансиране от над 50 милиарда или не. Ако ли не тежко му....
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

Що бе дума не сме казализа японцие, дума не сме казали и за Форд или Дженеръл мотърс, даже мога само да похваля техния Шеви Болт.
Ама тесляка да го хвалиш - е сори ама значи не мислиш с главата си! Тая кочина е зле направвена а компанията е зле ръководена и то е повече от очевидно
Отговори
 
+2
 

Положителни: 6  Отрицателни: 4

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

Фермер, а при -30 колко и издържа батерията на тая щайга и смееш ли да си пуснеш парно или климатик :D
Отговори
 
+1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 4

от: dr_kurtev ( преди 4 месеца )

"Според законите в САЩ, ръководството на компаниите нямат право да дават лъжлива информация на инвеститорите си."-така е в белите държави !
Отговори
 
+6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 0

от: до Фермера ( преди 4 месеца )

Тесла отдавна не са единствените производители на електрически коли. Провери преди да се изказваш неподготвен. А технологиите им не са нищо особено - провери колко патента имат в тази област. Отъкъм надеждност са шит. Аз например не бих си купил кола на която не проверяват спирачките ако ще и на въздух да върви.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 4  Отрицателни: 3

от: fermera ( преди 4 месеца )

....а най-парадоксалното е че построи най-голямата фабрика за батерии.Че произвежда най-технологичните електромобили докато другите ще,ще,ще.Сега когато в Европа стана горещо се разбра че при температура над 30градуса колите замърсяват в пъти повече.И тези 113 гр дето Тинтири Минтири ги пише са на стенд.Реално са от 3до30 пъти повече поради висока или ниска температура,лошо гориво,износен двигател,отсранен ЕГР,ДПФ или вече и Адд Блу.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 7  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Мъск не продава коли а мечти под формата на акции. Няма как иначе да се обясни това че компанията му е по-скъпа на борсата от Форд например и почти равна на GM. То акциите винаги са били един вид лотариен билет който в един момент е печеливш в друг губещ, но при Тесла това са доста скъпи билети с малък шанс за печалба.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 6  Отрицателни: 1

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

... а най-парадоксалното е, че ако го окаушат тоя откачалник, с малко скромност, без изхвърлянки и грандоманщина Тесла има някакъв бегъл шанс да изплува от блатото в което ги е накиснал.
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Казах ви че следващите туитове на Илончо ще са от някоя килия в щатски затвор. Хвърли кукичката за още шарани които да купят още покачващи цената си акции и да налеят още свежи пари в пирамидата. После ще им направи усуга като се откаже да ги изкупи. Добре че властите са се задействали и да предпазят други хора да се прецакат.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 6  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Ееее тъкмо обеща, че третото тримесечие Тесла излиза на печалба и сега решил да прави тесла частна, че да не му се налада да дава отчети за финансите и печалбата на Тесла. Дано наистина да е намерил финансиране за милиардите, които са необходими за тази сделка, защото иначе ще му разкажат играта от съдебни дела. А щом и SEC го разследват работата е сериозна.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

Добави към тия 700 милиона за второто тримесечие и едни 300 от първото... после ако искаш може да добавиш и 2 милиарда за миналата година :D
Отговори
 
+4
 

Положителни: 8  Отрицателни: 4

от: Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )

Все някой ден и най-заблудените сектанти ще зацепят какъв лъжец е гурото им... не може да градиш компаниятасамо на лъжи и да ти се получи.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 8  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

"""В същото време компанията публикува своя финансов отчет за второто тримесечие, според който загубите постигат рекордния показател от 717,5 млн. долара.""!!! Майко мила.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 11  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Отдавна пиша че този мошеник накрая ще завърши зад решетките....
Отговори
 
+9
 

Положителни: 12  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Опа, опа, да го видим сега има ли кинти или само вдига шум и прави шашми?
Отговори
 
+9
 

Положителни: 10  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising