IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

Само в Украйна жителите могат да си купят по-малко гориво с доходите си

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

България е на предпоследно място в Европа до цена на бензина, сочи изследване, проведено от агенция „РИА Рейтинг”. В него се включва не само цената на горивото, но и размерът на средната работна заплата в съответната държава.

България е на предпоследно място в Европа по достъпен бензин

От общо 33 изследвани страни на Стария континент, България заема 32-ра позиция. При цена от около 2,20 за литър гориво, българинът може да си купи 430 литра бензин А95 месечно. По-зле от нас е само Украйна, където доходите на жителите стигат за 243,8 литра гориво. Непосредствено преди България е Румъния с 433,6 литра.

Средната стойност за Европа в проведеното изследване е 1126 литра. Съответно най-високи доходи, съпоставими с цената на бензина, имат в Люксембург – 2754 литра. Второто място е за Норвегия с 2184 литра, а на трето – Австрия с 2010 литра. В първата петица попадат още Великобритания – 1984 литра и Швеция – 1854 литра.

Като цена най-скъпият бензин на континента се предлага в Норвегия, Холандия, Дания, Гърция и Италия. Същата е ситуацията и с дизеловото гориво.

Въпреки, че цената на литър бензин в Русия е една от най-ниските – 45 рубли (1,19 лева), страната заема едва 16-о място в тази класация, като жителите могат да си купят 853,3 литра месечно. По-евтино гориво от включените в списъка държави се предлага само в Казахстан – 0,85 лв. (18-място според доходите) и Беларус – 1,18 лв. (25-о място).

За изследването си агенцията е използвана данни от Европейската комисия, от съответните агенции, регулиращи цената на гориво в съответните държави, както и от различни организация и от Централната банка на Русия.

0 от 500
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Алексей ( преди 5 години )
    Така е, на запад от 3000 евро чисто се взимат 1500, обаче при подаване на данъчна декларация от годишната облагаема сума излизат парите за лекарства, обществен транспорт и ремонти, както и още други и много често от събраните 18000 евра данъци се връщат 6000 или 8000 дори и 10000 евра
  • #9
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Защо мислите, че Станишев и особено Бойко толкова време се пънат и не искат да вдигат акциза, каквито са препоръчките на европа??? За да не обеднява "народа"??? НЕ!!! Защото сега с по-ниски акциз ни обясняват, че са ни евтини горивата.Ако го вдигнат, при сегашните им проценти печалби, ние ще сме с най-скъпите горива в ЕС, което няма да се понрави на хората и ще ги принуди да си намалят огромната печалба, А ТЕ НЕиСКААААААТ.Ама ние сме ***, че ги търпим толкова време вече.
  • #8
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С любезното съдействие на кумчо, дружките му и т.н.Г-н Златев и бате Боко си пият коняка за по 5к евро бутилката и ни обясняват, че сме имали най-евтините горива???Само дето горивата са ни по-евтини с по 20ст. от европа, с мнооого по-долно качество и същевременно АКЦИЗА на литър гориво ни е мноого по-нисък.Демек произв. цена + печалба на Лукоил е около 2 пъти по-висока от тази на BP например в Англия, които работят с много по-чист и качествен нефт- респективно правят по-добри горива? ЧЕСТИТО!
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    АлексейE ( преди 5 години )
    И питам аз тогава, защо всички градове и главни пътища са задръстени и непроходими от автомобили, много от които са с цена над 100 000 лв и гълтат над 10 извънградско (което е икономичният режим като цяло)
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Х ( преди 5 години )
    Народа може да благодари единствено на себе си.Докато всички седят ,коментират и споделят постове,няма нищо да се промени.Ако вземем само за пример Румъния и какво направиха ,ще видим ,че всичко си зависи от нас.Ама народ който 5 века е бил мачкан е свикнал с това и трудно може да промени навиците си
  • #5
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Естествено, че на Русия и Лукойл трябва да благодарим. На приятели на Боко тиквата, който ограбва всеки ден, всеки час българския народ с огромна надценка на горивото, но в същото време компанията е на загуба.
  • #4
    15 rate up comment 10 rate down comment
    ? ( преди 5 години )
    И защо на Русия? Да не би тя да определя цената на горивата у нас. Или да ти обяснявам, че 48% от стойноста на горивото в България, се дължи на данъци, мита и акцизи...
  • #3
    15 rate up comment 7 rate down comment
    до акъла под мен ( преди 5 години )
    Значи, викаш всичко в Берлин е с пъти по-скъпо, но ние не сме били бедни а?! :Д Страхотна логика. Такива огромни разлики в цените трябва да ти говорят за огромна разлика в стандарта на живот. Затова ние не можем да пътуваме нормално в чужбина, защото всичко ни е скъпо и си броим стотинките.
  • #2
    16 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да благодарим на братска Русия !
  • #1
    29 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Интересно.. Украйна е във война на практика. Да не говорим, че не са в евросъюза и т.н. Стандарта им е под нашия.Реално, последните сме ние :(Жалко :(