IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Намери ли се изчезналият Aston Martin на Джеймс Бонд?

Дали откраднатият през 1997 година DB5 не е скрит в Близкия Изток?

Намери ли се изчезналият Aston Martin на Джеймс Бонд?

Дълго време съдбата на автомобила Aston Martin DB5, който „партнира” на Шон Конъри в „Goldfinger” се смята за загадка. Според непотвърдена информация, колата е била открадната преди 19 години, след което е била хвърлена в морето.

Намери ли се изчезналия Aston Martin на Джеймс Бонд?

Но според последните спекулации автомобилът се намира в Близкия Изток, като става въпрос за една от двете коли, използвани за заснемането на „Goldfinger” и всъщност, информацията за погребването й в морето е имала за цел да отклони вниманието на разследващите.

Предполага се, че сега цената на DB5, откраднат от Флорида Кийс през 1997 година, е над 10 милиона евро. Собствениците му от години предлагат „шестцифрена сума” за информация за изчезналата година.

„Имам конкретна информация за този автомобил, но все още проверяваме сигнала и работим по него – обясни Кристофър Маринело, главен изпълнителен директор на Art Recovery International. – Занимаваме се сериозно с това разследване и се надявам на успех.”

Маринело потвърди, че търсенето е съсредоточено в Близкия Изток.

Как обаче изчезна този ценен DB5?

Колекционерът Ричард Ди Луси купува колата от Aston Martin за 12 000 долара веднага след края на снимките на „Goldfinger”. По-късно, през 1986 година той я продава на Антъни Пулизи II, който плаща за нея 250 000 долара и решава да я съхранява в хангар на летището в Бока Рейтън.

Точно оттам колата е открадната през 1997 година, като разследващите установяват, че колата е напуснала хангара на собствен ход, а при кражбата няма и едно счупено стъкло. Крадецът или крадците са успели да спрат тока, да изключат алармата, а охраната изобщо не ги е усетила.

Според градските легенди, веднага след това автомобилът е бил натоварен на самолет и хвърлен в океана, без обаче никой досега да предложи разумна причина да такова действие.

Намери ли се изчезналия Aston Martin на Джеймс Бонд?

Другият DB5, използван за снимките на „Goldfinger” има доста по-добра съдба и през октомври 2010 беше купен за 4,1 милиона долара от колекционера Хари Йиги.

Открадната кола е била определена от филмовия екип за „автомобила за специални ефекти”, тази на Йиги е била „за снимки на пътя”, а отделно от това има още два DB5, свързани с филма, известни като „прес колите”, които са били използвани за популяризиране на филма, но никога не са участвали в снимките.

Едната от тези коли е купена от колекционер през 2006 година за 2,09 милиона долара, а другата може да се види в музея „Louwman” в Хага.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    dr_kurtev ( преди 5 години )
    Интересното също е ,че Ди Луси не е знаел,че всъщност купува за тези пари и двата автомобила,и е бил много учуден когато вместо една кола му закарват две! Голям късметлия с много пари !