IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Технологията съвсем скоро ще се появи при серийни автомобили

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Използваните при съвременните автомобили проекционни екрани заемат малко място от стълклото пред шофьора или използват малко огледало вътре в салона. И в двата случая площта е съвсем малка, но това скоро ще се промени с технология, използвана в гражданската и военнната авиации.

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Пионер в разработката на подобни системи за допълнителна реалност, в чиято основа са холографски изображения, е калифорнийската компания DigiLens. От 2016 г. в нея сериозни средства налива германският концерн Continental, който притежава 18% от акциите. Производителят на различни автомобилни компоненти вярва, че подобна технология вече е готова за масова употреба и е готова да я предложи на различни автомобилни компании.

През последните десетина години цената и размерът на технологията е намален 10 пъти, а именно DigiLens е първата компания, която може да използва системата върху извити повърхности, тоест тя става пригодна за предните стъкла на автомобилите, като може да заема цялата площ върху тях. Така на шофьора не му се налага да измества погледа си към контролите уреди, а получава цялата необходима информация пред очите си.

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Засега от Continental не съобщават колко ще струва системата, като уточняват, че това зависи най-вече от обемите на производство – тоест, колкото по-масова е тя, толкова по-евтина ще бъде. Ясно е, че технологията ще бъде внедрена първо на автомобилите от премиум-сегмента, а когато стане масова, ще може да се прехвърли и при по-евтините модели.

Снимки: Continental

Тагове: comtinental digilens
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    142141 ( преди 5 години )
    BMW 7 series (последната) го има, с почти същите функции :)
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Тва в Ситроен ц6 го имаше преди едно 15 години.Тия освен да копират друго?
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Тики ( преди 5 години )
    .. в допълнение с подвижни седалки във всички посоки, джойстик и изкуствен дим за изключителна виртуална реалност. :)
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Сега колите ги правят с все по-малка видимост обаче компенсират с камери и куп скъпи системи. Сега пък и това стъкло-екран което е безмислено изхвърляне
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Предното стъкло е направено да гледаш през него, а не да гледаш какво ти се прожектира на него!!!Съгласен съм да има HUD за скорост и обороти, но всичко друго според мен е излишно и ще отклонява вниманието и разсейва водача. Сигурен съм, че с тази нова глупост катастрофите ще се увеличат. А и тези проекции уморяват много по-бързо очите. Особено нощем.Моя HUD, когато пътувам на дълго нощем го изключвам. Така чувствам много по-малко умора в очите.
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    А...само да питам, FullHD или UHD ще е стъклото и торент клиент ще боднат ли в бордовия че да може да сваляме сериалчета?