Вход   Регистрация

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен
 

Технологията е довела до гибелта на поне 28 човека в Щатите

Удобната функция за безключово стартиране на двигателя, която стремително набира популярност, се оказа не толкова безобидна и дори вече е причинила редица смъртни случаи, сочи проучване на The New York Times.

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Разследването на журнаристите показва, че от 2006 г. насам поне 28 човека в САЩ са намерили смъртта си заради газовете на автомобили с безключово стартиране на мотора. Други 45 човека са се отровили, но все пак са били спасени от лекарите. Голяма част от тях са останали инвалиди заради мозъчни увреждания.

Всички пострадали са оставяли колите си в гаража на къщите, в които живеят и са лягали да спят, без да разберат, че на са изгасили двигателя. Той на свой ред е работил цяла нощ, като за този период концентрацията на отработените газове е превишавала 30 пъти безопасните норми.

Любопитното е, че системите за безключов достъп са стандартни при близо половината от 17 млн. продадени нови автомобили на година в САЩ. Официална статистика за подобни инциденти с тях обаче не се води, въпреки че на няколко пъти Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) е обръщала внимание на проблема.

Обществото на автомобилните инженери (SAE) вече предложи поставяне на система за предупреждение за неизгасен двигател, но според някои експерти, тя също може да се окаже неефективна. Във Ford също намериха решение с функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход. Останалите производители обаче не са склонни да поставят подобна технология в колите си, защо тя ще увеличи цената им.

Снимка: Toyota

Реклама  


Купи кола

 • Renault Clio 1.5 dci

  9900 лв.

  дата на произв. - юли , 2013 г., пробег - 165400, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • BMW 535 535d

  13900 лв.

  дата на произв. - март , 2005 г., пробег - 81000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Mercedes-Benz C 220 НА ЧАСТИ НИСКИ ЦЕНИ

  11 лв.

  дата на произв. - май , 2004 г., пробег - 180000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • VW Passat 1.9TDI 4x4

  6300 лв.

  дата на произв. - март , 2001 г., пробег - 150000, С.к - Ръчна, цвят - Металик

 • VW Passat 1.9TDI

  4900 лв.

  дата на произв. - април , 2001 г., пробег - 162000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Toyota Corolla 2.0D4D

  5400 лв.

  дата на произв. - декември , 2004 г., пробег - 140000, С.к - Ръчна, цвят - Металик

Виж всички обяви

Коментари ( 20 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

И мен ми чудно как като разкараш ключа за безконтактното влизане/палене продължава да си работи двигателя. Но пък може да си зарязват ключето вътре просто и вярно стана сложен казус. От друга страна, какви газове трябва да ти отделя колата, че от гаража да може да ти отрови спалнята
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Не обичам старт стоп, автоматични багажници, лед диодчета, бутон за палене, телевизори на таблото вместо стрелки. Цялата индустрия се оплеска. Време за дачия
Отговори
 
+1
 

Положителни: 7  Отрицателни: 6

от: popa ot razgrad ( преди 5 месеца )

то бива бива тъпотия ама чак пък толкова...
Отговори
 
+9
 

Положителни: 10  Отрицателни: 1

от: Цаца ( преди 5 месеца )

Ам нали като не изключиш двигателя ще останат да си светят дневните а и като вземеш дистанциооното се включва системата против кражба и гаси двигателя.....
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Е как става този номер не ми е ясно? Аз не зная поне в Европа да има автомобил с копче при който да излезеш и да можеш да го заключиш и да не ти сигнализира. Но дори и да го забравиш след определен период от време сам се гаси. А това да не виждаш, че таблото ти свети, не чуваш двигател, не виждаш дневни светлини, че са пуснати е направо нямам думи. На такива хора по-добре книжките да им ги вземат и само с обществена транспорт да се движат иначе са опасни.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 13  Отрицателни: 1

от: Бе тиа... ( преди 5 месеца )

краваре освен тъпи трее и да са глухи! Да слезеш в гараж и да не чуеш, че 5-6 литровиа мотор на трЪктора ти работи!!?
Отговори
 
+12
 

Положителни: 15  Отрицателни: 3

от: До анонимен под мен ( преди 5 месеца )

"ако не изключиш колата с ключа тя пак ще си работи."
Да, но това е навик, който си имал от 50 години, преди да станеш на 70. Сега вече нямаш ключ. И ако не препрограмират софтуера като заключваш колата да пищи, няма да се оправят нещата. Друг е въпроса, че те и не си заключват автомобилите в гаражите и тогава посмъртно няма как да се сети човека, че си е забравил колата с работещ мотор. Тогава какво правим? Спираме да еволюираме?!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 3  Отрицателни: 3

от: ... ( преди 5 месеца )

BMW F10, като го заключваш и свири 2 пъти клаксона. Това означава, че автомобила е запален. Няма как да го заключиш и да не разбереш. Но на мой роднина му се е случвало да си оставя автомобила на паркинга и да виждам как му се местят чистачките, а той да не помни.
Но по-опасни са самите стар-стоп системи! Винаги ги спирам! Това е някаква кретения с тях! По-добре хибрид, а не да ми гаси 3-литровия мотор в средата на кръстовище. Ако исках икономия, нямаше да карам BMW! Много по-опасно е!!!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 6  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Аз лично не разбирам логиката, то дали ще изключиш колата с бутона или ще е с ключа си е все едно и също, ако не изключиш колата с ключа тя пак ще си работи.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 17  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Значи такива дето са толкова глухи, че не чуват работещ двигател и толкова разсеяни въобще не трябва да карат коли! Не им виновен бутона, а деменцията
Отговори
 
+20
 

Положителни: 21  Отрицателни: 1

от: Ivan ( преди 5 месеца )

Tazi "ekstra" moje da ti skusa nervichkite v zadrustvane. Da ne govorim s kolko skusqva jivota na motora tova postoqnno palene i gasnene. Na den samo moje nad 100 puti da zapalish i da zagasish. Starteri, alternatori, motor i kakvo li oshte ne se skapv dosta po-burzo.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 8  Отрицателни: 7

от: :) ( преди 5 месеца )

Дам. При някои даже да махнеш даже колана е достатъчно двигателят да си остане изключен.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 7  Отрицателни: 0

от: тираджия ( преди 5 месеца )

пхахаааа
в америка сигурно има смъртни случаи от изпиване на ароматизатора. колко умен трябва да си, че да не разбереш една кола в гараж, дали е загасена или не?
Отговори
 
+21
 

Положителни: 24  Отрицателни: 3

от: аз ( преди 5 месеца )

Глупости на търкалета. Европейските коли, при изгасен двигател искат да запалиш през бутона отново колата, ако има отваряне на шофьорска врата. Автоматичния рестарт се деактивира. И това дори и при колите с ключ го има и старт стоп система.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 13  Отрицателни: 0

от: Въпроско.. ( преди 5 месеца )

...почваме с въпросите..викаш недочуват..демек 70 + хора..а шофират..и те шофират (виждал съм ги).Как обаче..въпроси.Забравил бил..то табло няма, и не свети..Освен че недочува,недовиждат,а май и не помнят че са слезли от колата в гаража..С обувките ли си спят? а с ключовете на вратата разбъркват чая за заспиване...Ако са толкова улави..бутона е най малко смъртоносното нещо около тях.Старт-стопа е едно недомислие..ама друга тема.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 16  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Покажи Коментара
това гениално изобретение който го е измислил трябва да бъде качен на ешафода и публично обезглавен няма по тъпо нещо в един съвременен автомобил от старт стоп система
Отговори
 
 -11
 

Положителни: 10  Отрицателни: 21

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход НЕ ВИЖДАМ как ще увеличи цената. това са просто 2 реда софтуерен код.
Отговори
 
+30
 

Положителни: 31  Отрицателни: 1

от: FenIX ( преди 5 месеца )

Сега да обявят и ютиите за смъртно опасни, защото като ги забравиш включени може да направиш пожар :D. То колите като цяло са си опасни и има милиони загинали в ПТП-та.
Отговори
 
+23
 

Положителни: 27  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Ако прочетеш оригиналната статия, която е доста дълга, става дума основно за стари хора, които вече не чуват толкова добре, забравят по-лесно. Не чуват, че двигателя още работи и излизат ог гаража. Да не говорим за Стоп-старт системите, които действително спират двигателя и могат да го запалят след няколко минути, когато акумулаторът започне да пада.

Така че проблемът си е реален.
Отговори
 
+9
 

Положителни: 14  Отрицателни: 5

от: :) ( преди 5 месеца )

Не бутона, липсата на мисъл е смъртоносно опасна.
Отговори
 
+60
 

Положителни: 66  Отрицателни: 6


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising