Вход   Регистрация

Първи убит човек от безпилотен автомобил

Първи убит човек от безпилотен автомобил
 

Автопилотът на Uber сгази колоездачка в Аризона, компанията прекрати тестовете

Жена бе ударена от безпилотен автомобил на Uber в град Темпе, Аризона, и почина, оставайки в историята като първата жертва на автономното управление. Новината съобщи местният телевизионен канал АВС15.

Първи убит човек от безпилотен автомобил
Кадри: ABC15

Според все още оскъдната информацията жената е била на велосипед, когато е била ударена от тестовото Volvo XC90 на Uber. По първоначални данни колата е била в напълно автоматичен режим на движение, управлявана от компютъра, макар че според разрешителното от щата Аризона през цялото време в автомобила трябва да има и шофьор, готов да се намеси при нужда.

От Uber обявиха, че прекратяват временно изпитанията, докато тече разследване по случая. "Мислите ни са със семейството на жертвата, докато работим с местните власти, за да разберем какво се е случило", написа в Twitter новият изпълнителен директор на компанията Дара Хозровшани.

Първи убит човек от безпилотен автомобил

Камерите на ABC15 показаха огънат от удара велосипед и счупената предна решетка на Volvo-то. Националната служба по транспортна безопасност съобщи, че започва разследване.

Това е първият фатален инцидент с участието на безпилотен автомобил. Преди година друга автономна кола на Uber в Аризона не спря на червен светофар и след това се преобърна, но без пострадали.

Инцидентът от Темпе вероятно ще послужи за допълнителен аргумент на скептиците, които твърдят, че технологичните компании твърде прибързано пристъпват към автономното управление, без да са натрупали необходимия опит в автомобилния сектор и без да се тревожат твърде много за рисковете.

Първи убит човек от безпилотен автомобил

Изпитания с автономни коли провеждат и конкурентът на Uber - Lyft, Google, General Motors и Ford. Според публикуваната преди няколко месеца статистика най-добре се представят автопилотите на Waymo, дъщерната компания на Google. При тях се е налагала човешка намеса средно веднъж на 6400 км, докато при GM този показател е малко над веднъж на хиляда. За тестовете на Uber няма данни.

С автономно управление се занимават и няколко европейски автомобилни производители, начело с Renault и BMW, но те настояват, че пълната автономност ще бъде постижима най-рано след две-три години.
 

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 15 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

Fermer,

при удар на пешеходец със 65 км/ч, то съответния няма никакъв шанс, какъвто и да бил автомобила. След 50 км/ч шансовете са нищожни, затова и градското е разрешено с толкова.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: До класика ( преди 8 месеца )

Моят син е на 7 и не мисля, че е от слабоумното подрастващо поколение! Напротив! И като гледам и останалите ученици в класа му тези приказки ги разправяй на бабите от село!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

прословутите сигурни волва тая китайска фирмада я съдерат от глоби и да фалира мошеници от класа
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 5

от: младен ( преди 8 месеца )

Абе аз отодавна казвам че безпилотната простотия е супер тъ-потия ама... От нас, клиентите, зависи дали това ще влезе в употреба или не.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 13  Отрицателни: 6

от: Fermera ( преди 8 месеца )

Покажи Коментара
Колеги,от снимката на колелото се вижда че е огъната предната капла.Това значи че удара е бил челен а не е отзад за велосипедиста.Отдавна пиша че въпреки многото звезди на крал теста Волво не са безопасни за пешеходците.Заради напречния двигател разположен пред предната ос предницата е вертикална и висока.Погледнете Волвото и ще видите къде е удара на тялото.Ако беше Тесла Х със скоссената предница можеше да е жива.Поектираншо от счетоводители за много пари с претенции за премиум.
Отговори
 
 -8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 16

от: Loco ( преди 8 месеца )

Хайде да не бързаме със заключенията. Uber просто е мошеническа компания на всякакви равнища, и тика напред една още незавършена технология, защото я притискат инвеститорите, губещи пари понастоящем. Сериозните играчи като Waymo, BMW-Intel, Mercedes, Nissan и т.н. са на съвсем друго равнище. И всички казват, че им трябват още две-три години да се справят с предвиждането на всички възможности и ситуации на пътя
Отговори
 
+16
 

Положителни: 17  Отрицателни: 1

от: .. ( преди 8 месеца )

Нали си спомняте първия тест на Волво с аварийното спиране? Колата си се заби в препятствието без дори и да се опита да спре. Винаги има шанс да бъгяса нещо и да стане беля. Не че при човека няма, но повериш живота си на такава технология ми се вижда неразумно.
Съвсем друг въпрос е, че има и такива некадърници зад волана, че да ти настръхне косата.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 11  Отрицателни: 1

от: none ( преди 8 месеца )

Uber откраднаха безпилотните технологии на Waymo, а бившият им топ инженер който го направи е подсъдим в момента. Това че Uber не могат да го направят не означава че и останалите не могат. Жалко че се е стигнало до фатален инцидент, но така е в САЩ: лобистите печелят а обикновените хора - губят. Това няма да спре прогреса, но ще засили регулациите на компаниите които се занимават с технологии за автономно придвижване. Най-великата революция след замяната на коня с автомобил предстои ...
Отговори
 
  0
 

Положителни: 5  Отрицателни: 5

от: До Гения ( преди 8 месеца )

Стивън Хопкинс?!?

Горкия ....т
Отговори
 
+11
 

Положителни: 13  Отрицателни: 2

от: Колев ( преди 8 месеца )

Макар че дори физическия труд не трябва да се елиминира, а само да се облекчава.

Всички знаем, че хората седящи зад бюро по цял ден страдат горе-долу колкото хората, работещи с ръцете си.
Отговори
 
+14
 

Положителни: 15  Отрицателни: 1

от: Колев ( преди 8 месеца )

И хайде сега, да се извъдят "специалистите" с многото си прочетени стстии за изкуствения интелект и да ни обяснят как това е нормално, как не може да се прогресира без жертви, как въпреки тях сигурността ще нараства и т.н., тръпнем в очакване!

Хайде да не се лъжем - колкото е страхотна автоматизацията като улеснение на физическия труд БЕЗ да изважда човека, толкова е страшно НЕограничаването на развитието на ИИ, което ще ни затрие.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 15  Отрицателни: 3

от: MT ( преди 8 месеца )

Давайте плюсове на гения под мене.
Постарал се е да напише нещо смислено и дълго човека.
Нека всички го уважим.
Отговори
 
+16
 

Положителни: 18  Отрицателни: 2

от: KLASIKA ( преди 8 месеца )

Да така е колеги! Но нищо няма да приключи!Демоничния цикъл вече е тръгнал!Става въпрос за итереси и невиждани пари.Отбоя ще е кратък.Войната е изгубена вече и ние сме мъртви,но още не го знаем! ТОВИ НИ ПРЕДУПРЕДИ И СТИВЪН ХОПКИНС !!!
Леко ще затихнат нещата,после безпилотните технологии ще напреднат ,ще се усъвършенстват заедно с изкуствения интелект който ще изиграе главна роля и ще води всичко!Така,че дори и да има срив в „комп-пакета”,изкусвения интелект или „то”,или „нещото” ще знае винаги как да реагира за мили –секунди !!!!..., и тогава хората ще си кажат брей!-всичко е надеждно и тогава ние няма да участваме в нищо и ще си мислим,че ядем пържени филийки с яйца от рая !!!!..но не......
Ако искате вярвайте ,но живота ни ще бъде прекъснат от бебетата които сега се раждат и от новото подрастващо поколение което ще бъде прехода към: ” „ПЪРВАТА СПОКОЙНА НОЩ”.......
Веднага ще поясня !!!! Бебетата не искат вече да сучат и ядат,ако не държат таблета!!!!Подрастващото поколение вече не чете ,а по цял ден се взира роболепно и дрогирано в нета и приема всичко за истина!!! ..т.е. ,това вече са живи роби с подкрепления от безброй раждащи се роби жадни за брутална реклама и клатещи глави като чучела очаквайки следващата безскрупула реклама и поредната насаждана заблуда която я имат за:” все свято и пътеводно сияние”...!!!!- така че волно или неволно те ще предоставят власта на света на шепа хора които имат изгода от ситуацията ,които са вложили глобални суми в изкусвения интелект и автономната мупринадлежност.Временно хората които са били бебета ще мислят,че настанала целебна мъгла от розови облачета и наоколо пърхат блаженни сребристи пеперуди ....., -ДОКАТО ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ НЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ СМЕ НЕСПОСОБНО И БРУТАЛНО ЗЛО И НЕ НИ ИЗБИЕ !!!!
Сега това става с първите непохватни прохождащи стъпки,а после масовото клане ще настане с превъзходството на хладния ,пресметлив и рационален ум който е осъзнал,че ние сме най-голямото зло на планетата!!!!!
Жал ми е за тази жена и искренно съчувствам на всичките и близки,.....амин......!!!!!!!!!но това е първата жертва по пътя начертан , посочващ метармофозата и логичния завършек за гибелта на едно зло племе което щеше да съсипе земята! И може би някой това го знае и го чака ? Някой си някъде или нещо си .....Стивън Хопкинс го предрече,а преди 30 г. Айзък Азимов го предсказа и предрече в още по ясно-брутални краски !!!!....Да изход има!...-да продължаваме сами напред,да станем по-разумни и по чисти към околна среда и да не трепериме лакомо за нови технологии които ни взимат човешките функции и ни оставят без мозък за да можем доброволно да го придадем на машинариите които не осъзнават още нищо, НО САМО ТОВА ЧАКАТ.!!!....Трябва да има баланс мужду нашия разум и „присадения” ......,но с толкова много прииждащи убийци –говоря за бебетата манипулирани от целящата това информация и слабоумното подрастващо поколение което само се рови да чете интриги в Фейсбук , хората вече са си подписали „некролозите”,но не го знаят още!....трябва да има хора които да показват на бебетата които ще израстат как да отличават истината ,но глобалните играчи това отчаяно не го искат.....Така че човеството бързо се приближава до : ПЪРВАТА СПОКОЙНА НОЩ.....
Отговори
 
+28
 

Положителни: 37  Отрицателни: 9

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

От къв зор са тия безпилотни автомобили, това хептем да те е страх да караш, не стига че е пълно с пияни, надрусани, новоизлюпени шофьорчета, които натискат газта до ламарината ами и автомобили без шофьор. Един срив в компа и ще влезе да гази в насрещното, идиотия!
Отговори
 
+18
 

Положителни: 26  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 8 месеца )

Много гадно да влезеш в историята по такъв начин, жалко, много жалко за жената. Сега ще има отбой на автономните технологии.
Отговори
 
+23
 

Положителни: 24  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising