Вход   Регистрация

Трябва ли да „вдигаме” чистачките през зимата

Трябва ли да „вдигаме” чистачките през зимата
 

Доводите против подобно действие изглеждат по-сериозни

В зимни условия шофьорите се делят на два типа. Едните вярват, че след като паркират автомобила си при снеговалеж, трябва да „вдигнат” чистачките, като ги отлепят от предното стъкло. Другите са точно на обратното мнение. Всички смятат, че са прави, но в крайна сметка някой бърка. Кой е той?

Трябва ли да „вдигаме” чистачките през зимата

Практиката да се вдигат чистачките след паркиране на автомобила през зимата е въведена преди много години. Аргументите на шофьорите е проста – вдигнатите чистачки не замръзват към стъклото, върху тях не остават лед и сняг. Следователно гумената им част няма да пострада при замръзване на предното стъкло. Освен това се намалява рискът от излизане от строя на целия механизъм, ако чистачките бъдат задействани, докато са замръзнали. Общо взето – логично обяснение.

Само че доводите срещу подобно действие също звучат доста убедително. На първо място редовното вдигане на чистаките и държането им в такова положение е вредно за целия механизъм като цяло. Разхлабва се пружината, която трябва да държи чистачката прилепнала към стъклото. Така след време се оказва, че гумената част не почиства както по-рано. И дори нейната смяна с нова не решава проблема по никакъв начин, тъй като пружините вече са увредени.

Всъщност опасността от увреждане на перата (гумената част) при чистене на лед е доста преувеличена. Този елемент се износва много по-бързо при контакт с пясък или други абразиви, които се полепват по стъклото по време на движение. Така че „вдигането” на чистачките е доста съмнителен подход през зимата.

Трябва ли да „вдигаме” чистачките през зимата

Има и друг важен момент – нагряването на предния прозорец (при тези модели, които разполагат с такава функция) върши основната работа, ако стъклото е замръзнало. Ако подобна функция отсъства, след загряване на двигателя и затопляне на купето, ледът също ще падне и чистачките ще започнат да работят нормално. Вярно е, че това ще отнеме повече време, но пък най-нетърпеливите могат да разчитат на ръцете си. И така да икономисат няколко минути от времето си.

Реклама  


Купи кола

 • Peugeot 307 1.6 HDI

  2500 лв.

  дата на произв. - май , 2005 г., пробег - 203459, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Toyota Corolla D4D

  5800 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 130000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • BMW 520

  7950 лв.

  дата на произв. - април , 2007 г., пробег - 330000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Mercedes-Benz C 200 Kompresor

  4999 лв.

  дата на произв. - август , 2001 г., пробег - 194500, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Audi A4

  6600 лв.

  дата на произв. - август , 2003 г., пробег - 170000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • VW Golf 1.9 TDI

  4000 лв.

  дата на произв. - януари , 2002 г., пробег - 260000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

Виж всички обяви

Коментари ( 13 )

Напиши коментар Влез

от: Няма значение ( преди 9 месеца )

Не разбирам защо сте написали 'вдигнати' в кавички? Все пак действието е вдигане...
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

оставам ги в сервизен режим и спокойно сутрин почиствам жлебовете от сняг и лед
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Случайно минаващ ( преди 9 месеца )

А аз се чудех защо има толкова коли с вдигнати чистачки. Моята е в подземен отопляем гараж вкъщи, а и в работата имам парко място в затворен климатизиран паркинг. Ама дори и в редките случаи, когато паркирам на открито не съм се сещал да вдигам чистачки - зимният пакет с подгрев на чистачки + предно стъкло + дюзи на пръскачките си върши работата дооооста бързо. Макс 1-2 минути и всичко е размразено и работещо нормално.А и подгрева на г*за е голям кеф зимата :)
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 7  Отрицателни: 8

от: Ммм ( преди 9 месеца )

Има и компромисно решение "и вълка сит и агнето цяло". С коркова тапа под рамото на чистачката го повдига на достатъчно разстояние от стъклото и не напряга пружината, може и при тези които са под капака и не можеш да ги изправиш изцяло.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 7  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Моите също лягат под отопляемата част на стъклото зад капака. Колата обаче ми е със зимен пакет с подгряване на дюзите на пръскалките и чистачките. Проблеми нямам. Както колегата по долу спомена, няма как да ги вдигна, имам сервизно положение за смяна. Това върши донякъде работа, странно около тях стъклото не замръзва. Основен недостатък е че в това положени два пъти ми ги свалиха ...
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Моята кола дори от 1998 г. Има подгрев на чистачките.. Зимата е изключително приятно и наистина върши работа. За съжаление доста малко коли го имат. Още по-малко са теиз, чиито цяко предно стъкло е с нагреватели. Който както му е удобно, така да си оставя чистачките.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: младен ( преди 9 месеца )

До 3 поста под мене.

Напълно си прав. На моята чистачките лягат под отопляемата част и дори при каране и загряла кола се трупа сняг и се обледяват. Пълен АД
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: 9! ( преди 9 месеца )

Естествено,че се разхлабват пружините.Не знам от къде идва тази заблуда,че разбираш ли гумената лайсна на чистачките,е голям проблем ако замръзне за стъклото..Първо като се пусне обдухването на стъклото,първо размразява точно долу където са чистачките,второ на гумата няма какво да и стане ако замръзне,не така седят нещата с пружината.Ако имаш размразяване на предното стъкло пък е още по-безмислено да ги вдигаш.Сега вече ако много те мързи и чегърташ 15 минути по леда с тях, нормално е да заминат
Отговори
 
+12
 

Положителни: 15  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Гумата залепва за стъклото и ако ги пуснеш преди да се е размразила се къса. Вдигам ги само в най-големите студове, ако нямам какво да им подложа. Обикновено парче картон подлагам или пластмасови плоскости, леки и подобни на картон. По-рано слагах фолио импрегнирано за предно стъкло дето се защипва с вратите и пази, но няколко пъти ке-ле-ши го късаха мъчейки са да го откраднат и спрях да купувам. Иначе то е най-доброто решение. Не само чистачките не замръзват но и предно стъкло не чистиш.
Отговори
 
+16
 

Положителни: 18  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

На повечето нови автомобили, особено по-високите класове, чистачките лягат в неотопляемата част на стъклото, под капака, където отгоре на всичко се събира и задържа най-много сняг и лед. Това се прави с цел по-добра аеродинамика и намаляване на шума при високи скорости. Чистачките дори не могат да се вдигнат, ако не се поставят в положение за смяна. Така че тази статия е доста безсмислена.
Отговори
 
+21
 

Положителни: 26  Отрицателни: 5

от: Apollo ( преди 9 месеца )

Покажи Коментара
..абе,никой не спомена в рая смешна статия квонстава катонсинядигнешмчистачките и пружината се набие със сняг и лед?
Оставаш бе чистачки,щото не можешмги пусна на стъклото..,въпреки че ги имаш и работят
Отговори
 
 -16
 

Положителни: 0  Отрицателни: 16

от: .. ( преди 9 месеца )

Интелекта, образованието, морала и възпитанието трябва да вдигаме само, другото ще дойде само.
По-невъзпитан, неук и прост шофьор от българския няма.
Отговори
 
+20
 

Положителни: 26  Отрицателни: 6

от: :) ( преди 9 месеца )

Не бееее, тук сами си вдигат чистачките. когато са спрели като бунаци, за да не им ги вдигне друг.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 17  Отрицателни: 2


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising