IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейците не вярват на безпилотните автомобили

84% от тях не биха качили децата си в автономни превозни средства

Европейците не вярват на безпилотните автомобили

Компанията Penn Schoen Berland е провела допитане сред 5000 собственици на автомобили във Великобритания, Франция, Германия, Норвегия и Испания. Резултатите от тях показват, че по-голямата част от тях не биха поверили децата си на превозни средства с автономно управление.

Европейците не вярват на безпилотните автомобили

Само преди дни от американския производител Ford обявиха намерения да разширят програмата си за тестове на безпилотни коли. Сега тя се провежда само в Америка, но компанията иска да я продълги и в Европа. Преди това да стане обаче, ръководството на концерна реши да изясни отношението на европейците към автономните превозни средства.

Именно от Ford са поръчали иследването, а резултатите от него никак не са задоволителни за производителите на коли. Любопитното е, че около 50% от запитаните са изявили категорична подкрепа за прогреса и навлизането на новите технологии. Те са убедени, че автономните превозни средства са по-безопасни от тези, които се управляват от хора.

Когато обаче става дума за сигурността на децата, нещата се променят напълно. Едва 16% от анкетираните биха се съгласили да изпратят децата си в пътуване с автономен автомобил. Останалите 84% признават, че не са съгласни с подобно нещо.

Снимка: Cars

0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Audi A8 - Първият сериен автомобил, предлагащ ниво 3 на автономност. При Тесла е ниво 2. Там са европейците.
  • #2
    0 rate up comment 12 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Докато се борят с предрасъдъдите си, европейците са на път да изпуснат и автономният влак. Докато в Европа се усетят да се качат, влакът ще е с китайско задвижване, а американците ще им продават билетчетата за него. Waymo пуска напълно автономна услуга за превоз във Финикс и е само въпрос на време подобни услуги да се разпространят и в останалите американски градове. Къде е Европа? В момента само Рено-Нисан предлагат полуавтономно придвижване в масова кола, иначе германските инженери са върхът
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Притежавам и карам вече втори автомобил с полуавтономни технологии - следене на лента, адаптивен круз контрол и аварийно спиране. Дори при идеални условия системите правят редовни грешки и изискват постоянни корекции. Много, ама много сме далеч от автономни автомобили. По моя преценка, трябват още 20 г., за да станат налични необходимите технологии, след това още 10-15, за да падне цената за постигане на масовост.