Вход   Регистрация

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел
 

Компютърът за автономно управление още е с размерите на хладилник, признава Клаус Фрьолих пред "КОЛЕЛА"

В автомобилния свят предстои най-голямата революция, откакто двигателят замени коня. Но как точно ще протече тази революция? Хипотезите и спекулациите са безброй. Затова Bulgaria ON AIR предпочете да зададе тези въпроси на един от хората, които всъщност я организират.
Клаус Фрьолих, директор на BMW Group по развойната дейност, е на практика човекът, който чертае стратегията за бъдещето на баварците през последните 14 години. Естествено, първият въпрос е ще караме ли всички електрически коли след десет години."НИЕ МИСЛИМ, ЧЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 20-30 години отделните региони по света ще се развият по много различен начин", казва Фрьолих. "В Китай например в големите градове флотилиите ще са изцяло електрически, особено на места като Пекин. Освен това те са заинтересовани да имат местно производство... В САЩ според мен ще е съвсем различно. Горивата няма да поскъпнат сериозно, защото с целия този фракинг те могат да контролират цените. Три долара за галон ще е горната граница, да речем, така че американците няма да имат никаква причина да се пренасочат към електрическите коли. Но в отделни райони - най-вече щатите на източното и западното крайбрежие, които са особено важни за нас - електромобилите ще се развиват. Там ще ни трябва много мощен плъг ин хибрид - примерно X5 или X7. Европа е вече съвсем отделен случай. В Германия например имаме много дълги дискусии, научно обосновани, но въпреки това никой не купува електрически коли. Хората ги подкрепят, говорят за тях, но не ги купуват.
В Холандия или Норвегия ги купуват, но това е движено изцяло от регулациите. А регулациите се променят. В Холандия например миналата година най-продаваната ни кола беше Х5 хибрид, но сега вече държавата стимулира само чисти електромобили, така че най-продаваният ни модел е i3".

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел
Фрьолих (вдясно) с главния изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер. Под покривалото е бъдещото BMW i5

ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ ЗА ДВИГАТЕЛЯ с вътрешно горене при това разнопосочно развитие на световните пазари? Фрьолих е убеден в това. "Ако погледнете света като цяло - представете си пазари като Русия например - и ако погледнете доколко е достъпна електрическата инфраструктура, много страни ще продължат да се нуждаят от двигателя с вътрешно горене поне през следващите 50 години. Затова трябва да продължим да развиваме чисти двигатели с вътрешно горене, и да добавим 48-волтови системи към тях, за да намалим разхода още повече...
При електромобилите ни трябва най-вече гъвкавост - да можем да я използваме в ниски модели и във високи модели, в чисти електромобили и в хибриди. Защото никой не знае в коя страна кой ще е предпочитаният вариант".

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел
Следващото поколение на X7 най-вероятно ще се предлага с водородни горивни клетки

Това развитие не е неочаквано: Фрьолих, който отговаря за стратегията на BMW от над десетилетие, споделя, че още през 2009 заедно със сегашния главен изпълнителен директор Харалд Крюгер са решили да запазят място в завода в Спартанбърг, САЩ, за електрическо задвижване - което реално ще започне да се монтира едва тази година.

НЕ Е ЛИ ОБАЧЕ СЕГАШНОТО УВЛЕЧЕНИЕ по електромобилите залитане в другата крайност? Правителствата се кълнат в електричеството със същия плам, с който преди двайсетина години се кълняха в дизела. В същото време алтернативи като водородните горивни клетки, смятани от мнозина експерти за по-перспективни, сякаш се пренебрегват напоследък. "Водородната кола като архитектура е също електромобил", клати глава Фрьолих. "Единствената разлика е, че разделяте батерията на две. И тук също имате удължител на пробега, средство за зареждането й в движение, което е по същество горивната клетка". BMW продължава да развива водородното задвижване в партньорство с Toyota. "Но понеже енергийната плътност на батериите се разви толкова бързо напоследък, тази технология запазва смисъла си само при много големи коли - примерно Х7 в Америка след шест-седем години може да бъде с горивни клетки", обяснява директорът по развойната дейност.

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел
Фрьолих с шефа на Intel Брайън Кржанич и с шефа на Mobileye Амнон Шашуа. Трите компании са обединили сили за създаването на напълно автономни автомобили

ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ КРИЯТ И ДРУГА КЛОПКА: понеже са доста по-прости като устройство и по-лесни за производство от конвенционалните коли, това вероятно означава масови съкращения в автомобилната промишленост в бъдеще. В Mercedes миналата година работници дори заплашиха със стачка, ако не им се гарантира, че точно техният завод ще прави електромобили и батерии. "Така е, ние обсъждахме същата тема преди десет години", смее се Фрьолих. "Не се шегувам, имаме много дългосрочен план. Затова и решихме, че електрическото задвижване е ключово за нас. Защото, знаете, всички двигатели на BMW се произвеждат в BMW. Така че решихме това да се отнася и за електромотори, батерии, електроника за електромобилите. Всичко се прави при нас, или почти всичко. Това ни дава възможност да поддържаме постоянна работна ръка в този сектор".
Впрочем съвсем няма гаранции, че производството на електрически коли след пет години ще изглежда като днешното. "Често чуваме как елекстромобилите са всъщност стара технология, отпреди сто години. Нищо подобно", казва Клаус Фрьолих. "Знаете например, че тези системи изискват редки земни елементи, които се намират най-вече в Китай и изобщо не беше сигурно, че ще са достъпни в достатъчни количества за масово производство. Затова ние разработихме електромобил, който ще пуснем през 2021 година, който е високоефективен и без редки земни елементи... Накратко, смятаме, че само лидерът по отношение на себестойност и ефективност ще оцелее в тази електрическа надпревара. Да се построи електромобил е много лесно. Но да се спечелят пари от него е доста трудно".

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел

ГОСПОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРОМОБИЛА изглежда предначертано, след като властите в някои от най-големите градове на планетата, а дори и някои правителства като британското, потвърдиха, че подготвят пълна забрана на двигателите с вътрешно горене. Въпросът е дали визията на политиците има достатъчно здрава връзка с реалността. "Клиентите ще решат", смята Фрьолих. "Но, честно казано, аз вярвам, че след време отново ще е възможна малко по-рационална, основана върху фактите дискусия за двигателите. Която да прецени с колко ресурси разполагаме - като кобалт, като никел, литий. И някои хора ще осъзнаят, че законите на физиката са все още валидни... Засега дискусията е доста ирационална".

Стратегът на BMW: И след 50 години ще има бензин и дизел

ДРУГАТА ТЕНДЕНЦИЯ, КОЯТО обещава да преобрази автомобилния свят, е автономното управление. BMW декларира, че ще предложи самоуправляваща се кола още през 2021 година. Но колко ще струва това? Луксозна опция ли ще е, или нещо общодостъпно, така че наистина да промени пазара? На първо време по-скоро първото, признава Клаус Фрьолих. "Това ще е първата вълна на наистина автономно управление, затова мисля, че ще е много скъпо. Поне за нас като разходи за създаването му - говоря за милиарди евро. Но и самата система няма да е евтина, и ще ви обясня защо. За момента тя включва 33 различни сензора. А управлението им изисква не следващото, а по-следващото поколение чипове от Intel. Трябва ни изчислителна мощ, която сега е с размерите на хладилник. Два метра висока.
Това е необходимата мощ, която да изчисли пълния модел на околната среда, да предвиди всяка възможна траектория на всички участници в пътната обстановка. За всеки пешеходец и за всяка кола трябва да изчислим къде биха могли да отидат. Това е огромна стъпка. Но ние смятаме, че е необходима... През 2021 ще имаме техническата възможност да предложим ниво 3, ниво 4 и ниво 5 на автономност. Вече регулациите ще определят кое ниво ще използваме във всяка отделна държава".
 

Реклама  


Купи Bmw

 • Opel Insignia 2,0 CDTI

  23999 лв.

  дата на произв. - декември , 2015 г., пробег - 164000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Audi A3 20.TDI NAVI

  6800 лв.

  дата на произв. - ноември , 2004 г., пробег - 173000, С.к - Автоматична, цвят - Сребърен

 • Audi A8 4.2 TDI Bi-turbo DISTRONIC

  16300 лв.

  дата на произв. - януари , 2006 г., пробег - 245736, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • BMW 320

  4499 лв.

  дата на произв. - септември , 2001 г., пробег - 350000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно син мет.

 • BMW 530 xdrive=GERMANY=

  37500 лв.

  дата на произв. - януари , 2012 г., пробег - 200000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • VW Golf 2.0 TDI BMT Business Edition

  21490 лв.

  дата на произв. - януари , 2015 г., пробег - 198214, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

Виж всички обяви

Коментари ( 17 )

Напиши коментар Влез

от: Колев ( преди 9 месеца )

Не мисля, че някой от тук присъстващите има квалификацията, опита или капацитета на водещите служители в една фирма като BMW, която е в челните места в световната класация.

Ако се замислите, ще видите, че човека няма нищо против електромобилите, и даже ги подкрепя, но разсъждава рационално и реалистично относно бъдещето на автомобилната индустрия.

Докато повечето тук седят пред мониторите и лаладжийстват, избивайки се на тема ДВГ-vs-Ел.Двиг., като всеки обещава разни прогнози...
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: бавареца ( преди 9 месеца )

за бензин или някой от видовете Газ - да. ще ги има. за Дизел се съмнявам. от де ги земат тея стратези не знам. ама той тогава ще е пенсионер
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )

От изразявам намерение до правя го има огромна стъпка, а до 2040 и много време - до тогава ще има нови синтетични и екологични горива ще има нови политици, нови регулации и бог знае какво...
А тия 4-5 год. за автономно движение... да ме извиняваш - 4-5 терабайта информаци трябва да се обработи за 1 км и тая гад все още не познава колоездачи примерно и ги гази на разбъркано :)
Отговори
 
+3
 

Положителни: 5  Отрицателни: 2

от: пена ( преди 9 месеца )

"Трябва ни изчислителна мощ, която сега е с размерите на хладилник. Два метра висока. " - По закона на Мур въпросната "изчислителна мощ" ще е с размера на компактен домашен компютър само след 4-5 години.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 4  Отрицателни: 3

от: пена ( преди 9 месеца )

Не виждам това как ще стане при условие, че половината свят вече е изразил сериозни намерения да забрани фосилните автомобили до 2030 - 2040.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 7

от: Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )

Електричките ше затрит света!
Помнете ми думата или да не се казвам тинтири-минтири!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 5  Отрицателни: 5

от: Факт! ( преди 9 месеца )

Е да немският пазар състоящ се от немски пенсионери свикнали да обгазяват хора в камери кюрдо=турци и гатсрабайтери от бг селата дето искат да им "кади" пасатора отзаде е трудно да го убедиш!Виж в америка и преди нямаше дизели само трактоири и тирове бяха на тази гняс.Немците се опитаха да ги наложат и отнесоха наказателното производство.То не е случайно ония знаят че дизела е канцерогенен!
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 6  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Много точно описана ситуацията в световен мащаб,за отделните видове автомобили и пазари.Доста истини казва човека,и то в прав текст. Времето ще покаже на къде отива индустрията, според мен крайни мнения от типа "това ще се кара в бъдеще или това няма да се кара"е доста спекулативна .И аз искам електроавтомобил,но България по-скоро спада в графата в която,двг с вътрешно горене ще са си масови и достъпни още дълго време а електическите и хибридните ще са повече изключение и рядкост.
Отговори
 
+20
 

Положителни: 20  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Не знам какво сте се разпенявили. Човека не защитава дизела, просто казва, че някои пазари няма как да ги убедиш да минат на ток. БМВ са супер напред с електромобилите и до 2021 абсолютно всеки модел ще се прави и с електрическо или PHEV задвижване. При това цената на тва задвижване е съвсем съизмерима с тази на аналогичен дизел. Какъвто не е случаят с Рено, Нисан, Хюндай и останалите, които също правят електрички
Отговори
 
+8
 

Положителни: 11  Отрицателни: 3

от: Факт! ( преди 9 месеца )

И кои са тия вредни отпадни прадукти бе другарю я кажи да чуем!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Факт! ( преди 9 месеца )

Сиреч още рак на белите дробове щото той азотният диоксид излизащ от ауспусите си е канцерогенен.Ма иначе цигарите забраняват и ги правят по 10лв кутията въх ква загриженост.Иди.ти!
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

То и сега има мобифони но колко човека ги ползват?
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 6

от: Хи хи хии ( преди 9 месеца )

Тоя разчита на това, че след 50 години него няма да го има и няма как да чуе след себе си: Е.ати тъпия швабски лъжец!
НОО дотогава ще е захлебил бонусите от продажба на вторични суровини, понеже тея поточни линии са заредени да бълват смрад и да правят кинти! Кои сте вие, мишоци, да казвате, че тр да спрат и смога от градовете тр да се маха?!
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 9  Отрицателни: 12

от: BackToTheFuture ( преди 9 месеца )

наистина звучи разумно, като имаме предвид, че BMW са от най-напредналите в тия области. Дори и те казват, че сега дискусията не е рационална. От едната мания с дизел, та в другата мания, с електромобилите. Колкото по-голям им е пробегът, Младене, толкова по-големи са батериите и повече ресурси и вредни отпадни продукти отиват за направата им. Разумното е електричка със 100-150 км за града, и да си я зареждаш нощем, и някаква друга кола, може би под наем или споделена, за редките дълги пътувания
Отговори
 
+9
 

Положителни: 13  Отрицателни: 4

от: младен ( преди 9 месеца )

"Трябва ни изчислителна мощ, която сега е с размерите на хладилник. Два метра висока."

Ами за някой неща, като това, е напълно прав. Иначе за тока и електричките....само да направят ~700км. реален преход със не повече от 20мин. зареждане на нормална цена като на обикновен автомобил....сами се сещате какво ще стане.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 14  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Че кой е говорил нещо различно? Електромобилите ще са задължителни само в големите градове, където живеят 80% от населението на повечето развити страни. В останалите случаи, като в Сибир например, двигатели ще има и след 50 години. Който е готов да плаща 5-10 пъти повече, защото няма избор ще си ги кара, за останалите ще е по-икономически изгодно да карат електрички.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 9  Отрицателни: 8

от: Loco ( преди 9 месеца )

Най-после някой да говори реалистично за електрификацията и автопилотите, извън празните дрънкания на рекламните отдели!
Отговори
 
+25
 

Положителни: 32  Отрицателни: 7


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising