IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В центъра на София ще пускат само коли с определени номера

Предлага се още пълна забрана за паркиране в Синя зона и въвеждане на стикери за екологичния клас на автомобила

В центъра на София ще пускат само коли с определени номера

Центърът на София може да бъде затварян за автомобили с определени регистрационни номера, по примера на градове като Милано или Пекин, стана ясно при днешното обсъждане на мерки за борба със смога в съответната общинска комисия.

В центъра на София ще пускат само коли с определени номера
Така изглеждат кварталите "Младост", "Дружба", "Слатина" и "Мусагеница" в обикновен зимен ден. Става дума за части на столицата, в които отоплението на дърва, въглища и дизел не е разпространено

Едно от основните предложения е в работните дни да има забрана за влизане в центъра на автомобили с четни или нечетни номера - като те се редуват през ден. Подобен подход преди няколко години въведе Милано. В Пекин мярката не даде достатъчен ефект и затова властите я доразвиха, като всеки ден забраниха движението на коли с номера, завършващи на определени цифри.

Общинските съветници ще предложат и да се въведат стикери за всички автомобили на национално ниво, показващи в каква степен те замърсяват въздуха. От години в действие е европейска директива от този тип за битовите електроуреди.

Друга идея, предизвикала доста спорове, е районите в обхвата на т. нар. "Синя зона" да бъдат забранени изобщо за паркиране, с изключение на живеещите там.

В разговор с БНТ кметът Йорданка Фандъкова разкри още, че ще настоява за въвеждане на т. нар. "зелен" билет - в дните с очаквано или вече констатирано високо замърсяване градският транспорт да струва само 1 лев за цял ден, вместо 1.60 лева на пътуване.

По скромното мнение на Automedia.bg далеч по-ефективно би било да се върне по начало старата цена на билета от 1 лев, а в най-замърсените дни транспортът да е безплатен.

Идеите ще бъдат обсъдени и гласувани от Столичния общински съвет до края на януари.
 

0 от 500
  • #11
    19 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Един път да сме на едно мнение - управата само ползва метрото, като купят нови влакове или откриват метростанция.Следователно изобщо няма как да са наясно за това колко ужасно бавно се движи метрото или на колко ужасно дълги интервали е по втората линия например. Това да чакаш метро 13 минути, при положение че билетчето ти важи половин час е супер тъпо. А ако трябва и да с епрекачваш?!
  • #10
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Един вика брутални данъци за старите коли, защото неговите са нови. Друг пък казва брутални данъци за 2-3 кола на семейство - всеки си тегли чергата към него и си гледа от неговата гледна точка, затова и накрая се получва едно голямо нищо.
  • #9
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Анонимния, като видя фандъкова и Борисов (и вся останала политическя гняз)да ползват метро и велоалеи ще ги ползвам и аз!
  • #8
    22 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вдигане на данъците на коли , които не покриват еко нормите, двоен и троен данък за 2-3 кола на семейство човек, платено паркиране НАВСЯКЪДЕ в София, безплатно само на една кола о местоживеенеЗверски глоби за паркиране по тротоари и зелени площисамо така може да бъде решен проблемът с трафика , замърсяването и въздуха !
  • #7
    40 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Апропо говорейки за синя зона - идеята на зоните беше с парите от тях да се изграждат наземни и подземни многоетажни паркинги - Фънди освен че окраде И тая кинта да е вдигнала барем един многоетажен колко за цяр?
  • #6
    36 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Мутрите с многото крадени кинти пак ще си карат, човек тръгнал да свърши някаква работа ще задуха супника - от кретенизма на Фандъчка не трябва да се учудва човек
  • #5
    16 rate up comment 26 rate down comment
    Брутал ( преди 6 години )
    Глупости са това, четни-нечетни... Жена ми и дащеря ми си имат коли, аз карам две. Какво ще ме спре да карам едната от 4-те ?Или дори да им сменям номерата както си поискам ?!Мислите, че ще ме хванат ? Няма, бъдете сигурни, няма кой, а няма и желание. След като няма култура и коректност, мерките трябва да са брутални - за коли над 12-15 год. данъка да е повече от колата, поне 3000-4000 лв. годишно, за по-старите - още по-висок !За такива коли винетката да е 500 лв, ГТП да е 500 лв. и т.н.
  • #4
    26 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    E чак пък безплатен транспорт няма как да има, но намалената цена е добра идея. В момента за да стигна до работа която е на 10 км трябва да сменя 2 транспорта в посока или 4 за отиване и връщане. 4х1,6= 6,40,дори с талон за 1,20 пак са 4,80 които са почти 2 пъти повече от това което давам за гориво. Как ще ме стимулират да ползвам обществения транспорт в такъв случай? И тук не говорим че с градския се придвижваш 2 пъти по-бавно и висиш по спирките, буташ се в претъпкани автобуси и тн.
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    "Друга идея, предизвикала доста спорове, е районите в обхвата на т. нар. "Синя зона" да бъдат забранени изобщо за паркиране, с изключение на живеещите там."Ех, мечтииии. де тоя късмет. Сега куцо, кьораво и сакато се мъкне с бракмите и паркира супер неправилно и въпреки зоните, пак никой никъде не ги глобява.Ама ако стане и се спазва, ще съм супер доволен!Също така да ограничат служебните абонаменти, особено на държавни институции, общината и посолстватас поне 80-90%
  • #2
    21 rate up comment 7 rate down comment
    kamil ( преди 6 години )
    naprawo zabranete da se di6a...oniq bat' sali neka si gori gumi na dwora