IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хамилтън: Вече мисля за петата титла!

Фетел похвали Люис, Алонсо обясни, че британецът е спечелил лесно

Хамилтън: Вече мисля за петата титла!

Британският пилот на Mercedes Люис Хамилтън спечели снощи четвъртата си световна титла във Формула 1, след като завърши девети в Гран при на Мексико, 18-и кръг от сезона. Разликата между Хамилтън и Себастиан Фетел е 56 точки две състезания преди края, което дава титлата на Люис.

Хамилтън: Вече мисля за петата титла!

Хамилтън стартира трети, но имаше шанс във втория завой да поведе в състезанието след контакт между Фетел, който тръгна от полпозишън и Макс Верстапен, но секунда по-късно Фетел го удари отзад. Така Хамилтън и Фетел трябваше да спират в бокса – единият за спукана задна гума, а другият за нов нос на колата. Те се върнаха на пистата 19-и и 20-и, като Себ стигна до 4-ото място на финала, което беше недостатъчно, за да отложи спечелването на титлата от британеца.

„Това определено беше най-трудната ми титла – заяви Хамилтън след първата битка за първото място в крайното класиране между пилоти от различни отбори от 2013 година насам. – През 2008 беше трудно да вземе първата ми титла, през 2007, когато изпуснах титлата за малко, също беше трудно. Следващите две титли през 2014 и 2015 бяха по-различни, условията бяха различни.

„Тази година се получи страхотна битка, радвам се, че за титлата се борят два отбора, а видяхте, че разликите между тимовете в челото намаляват.

„Много се радвам на четвъртата титла, но вече искам пета. Не мога да си тръгна веднага след титлата, това е лесното решение, както постъпи Нико Розберг миналата година. Догодина ни чака ново предизвикателство, нямам търпение за новия сезон.”

Хамилтън: Вече мисля за петата титла!

Mercedes спечели четвърта поредна титла при конструкторите, а с оглед на 9-те победи на Люис и двете поредни отпадания на Фетел в Малайзия и Япония, титлата на британеца беше въпрос на време.

„Люис беше по-добрият пилот този сезон, Mercedes разполагаха с по-добър автомобил през цялата година и той напълно заслужено спечели – допълни Фетел. – Целта ми е да стана световен шампион с Ferrari, тази година не успяхме, ще работим много сериозно през зимата и се надявам битката да продължи догодина.”

„Спечелването на титлата от Хамилтън беше много лесно тази година, той нямаше съперници – изненадващо обясни Фернандо Алонсо, който изкара три много трудни години в McLaren, но реши да остане, след като тимът се отказа от моторите Honda заради двигателите на Renault. – Миналата година Люис се бори с Нико Розберг, двамата се сражаваха във всяко едно състезание, до последния старт за годината.

„Тази година беше твърде лесно за Люис. Mercedes спечели предсрочно титлата при конструкторите, а Люис титлата при пилотите. Надявам се, че точно McLaren-Renault догодина ще промени това и на фаворитите ще им е по-трудно.”

Състезанието в Мексико беше спечелено от Макс Верстапен, а заедно с него на подиума се качиха Валтери Ботас и Кими Райконен.

Тагове: mercedes ferrari mclaren