IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Новото изобретение ще гарантира пробег на електромобила от 300 км

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Японският производител Toshiba направи огромна стъпка към решаването на един от основните проблеми на електромобилите - бавното зареждане, след като създаде нова версия на батериите си Super Charge ion Battery (SCiB). При тях са използвани елементи от специален титан и ниобий, вместо досегашните от графит и това им осигурява впечатляващи характеристики.

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Сега на специален терминал за зареждане акумулаторите с капацитет 32 кВт/ч могат да бъдат напълнени до 90% само за 6 минути, което трябва да осигури пробег на електромобила за около 300-320 км. Освен това новите батерии не губят своите свойства дори при студено време. При температура от минус 10 градуса те запазват 90% от капацитета си дори след 5000 цикъла на зареждане и остават работоспособни след 15 000 пълнения.

Изобретението на Toshiba си има и минуси, тъй като използваният за тях ниобий е много скъп и това ще покачи цената на батериите. На всичко отгоре металът се добива само на три места в света - две мините са в Бразилия и една в Канада, което затруднява намирането му. Едното от находищата в Бразилия осигурява 80% от световния добив.

В компанията смятат да започнат производство на новите акумулатори SCIB през 2019 г. Японците са сигурни, че тяхната разработка не само ще помогне за увеличаване на популярността на електромобилите, но и ще бъде използвана в двруги области. Например, при производството на батерии за смартфони и таблети.

Снимка: Toshiba

Тагове: toshiba
0 от 500
  • #6
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Ама то пише и за смартфони, ама вие се вързахте само за колите.Важното е, че технологията я има! Къде ще я наместят на пазара - времето ще покаже :)
  • #5
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Тесларя ( преди 6 години )
    Тесла отече. Фалита е близо.
  • #4
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Проблема в бързото зареждане не е само в батерите. За да зареиш 100квтч батерия за 6 мин ще трябва 1 мегават зарядно. Как ще бъсе доставена ролкива енергия за толкова катко време. Градовете нямат такава инфраструктура. Доколкото за цената на ниобия, важно е колко ниобий има в батерите. Ако се само примес в състава на електродите няма да е проблем
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    аман от лаладжии без грам мозък. щели да подменят батериите. що не вземеш малко да помислиш първо и после да ръсиш такива глупости.
  • #2
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това със смяната на батериите е кауза пердута. Няма как да стане, защото нещата много ще се оскъпят и в един момент ще се окаже, че няма значение дали караш електричка или бензин. А и ще трябва да се произведат много оборотни батерии. Много повече от електромабилите, които са на пътя. Трябва и единен стандарт да се приеме и всички марки да имат еднакви батерии, а това просто няма как да стане. Така, че забрави мантрата с подмяната на батериите. Няма да стане.
  • #1
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Ауто билд за 2 лева ( преди 6 години )
    Титан-100-300$/КГ.,ниобий 300-500$.Това е на борсата.Изходните характеристики, говорят за истинско бъдеще(различно от 3D монитора на Тошиба без очила, който само аз помня.)Да,ама скъпо бе!Другари и Другарки, бъдещето е на сменяеми комплекти тягови батерии за 200-300 км. в специални станции(подобни на смяната конете на дилиджанса).Иначе само някои ще карат свръхскъпи електрички, а балъците ще влагат труда на целия си живот в акции на ИЗМАМНИЦИ!!!