IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Армения вече има безпилотен електромобил

Моделът дебютира в Ереван, ще струва под 8000 долара

Армения вече има безпилотен електромобил

На изложението DigiTec в Еренан дебютира първия в историята на Армения автономен електромобил, съобщиха местните медии. Арменските инженери са разработили спирачната система и батерията на колата, а останалите компоненти са внос от чужбина.

Армения вече има безпилотен електромобил

Максималната скорост на арменския електромобил е 90 км/ч, пробегът му с едно зареждане е между 40 и 50 км, а зареждането на батерията отнема около 2 часа. Електромобилът все още няма име, а за донор за шасито и купето е използван китайския модел Shuanghuan Noble от 2004 г. – 4-местно копие на Smart Fortwo, но конструиран върху вече отдавна остарялата платформа на бензиновия Suzuki Alto.

Армения вече има безпилотен електромобил

На изложението в Ереван електромобилът е на щанда на компанията National Instruments, която работи съвместно Арменската нациоална инженерна лаборатория (ANEL) и първият им проект е точно автономното возило.

Главният инженер на проекта Давид Геворкян вече съобщи, че ако производството на такива електромобили стартира в Армения, то те ще излязат на световния пазар на цена между 6000 и 8000 долара, дори и по-евтино. Той напомни, че Армения има сериозни традиции в развитието на електромобилите, като първите прототипи са от 1975 година и са дело на Ереванския политехнически институт.

0 от 500